NEC ontslaat trainer, midden in strijd om lijfsbehoud

De Nijmeegse vereniging heeft er geen vertrouwen meer in dat Peter Hyballa in staat is om NEC in de eredivisie te houden.

Peter Hyballa, langs de lijn bij NEC tegen Ajax, drie weken geleden.
Peter Hyballa, langs de lijn bij NEC tegen Ajax, drie weken geleden. Foto Jasper Ruhe/ANP

NEC maakt het voetbalseizoen af zonder hoofdtrainer Peter Hyballa. Het contract met de Duitser is maandag per direct ontbonden, zo meldde de Nijmeegse voetbalclub in een verklaring. Hyballa was pas sinds juli vorig jaar in dienst van NEC, dat momenteel op de zeventiende plaats in de eredivisie staat.

Volgens algemeen directeur Bart van Ingen was het ontslag van Hyballa een “ontzettend zwaar besluit”. In een toelichting zegt hij:

“We hebben heel veel respect voor hem als mens en trainer. Hij heeft er alles aan gedaan om betere resultaten te behalen, maar we zien geen uitgangspunten meer voor verbetering in het proces om een langer verblijf in de eredivisie te realiseren.”

Onduidelijk is nog wie de 41-jarige Hyballa gaat opvolgen. Over de invulling van de positie van hoofdtrainer wordt volgens de club snel een beslissing genomen. De nieuwe oefenmeester staat een loodzware klus te wachten. NEC staat zeventiende, een plaats die die de club veroordeelt tot het spelen van de playoffs om promotie-degragdatie. Het verschil met Roda JC, dat op de ‘veilige’ vijftiende plaats staat, is twee punten. NEC speelt nog thuis AZ (thuis) en Heerenveen (uit), de nummers vijf en acht uit de ranglijst.

NEC is bezig aan slechte reeks

Gunstig zijn de voortekenen allerminst: van de laatste dertien wedstrijden in de eredivisie verloor de Nijmeegse vereniging er twaalf. Alleen tegen Heracles werd – bijna twee maanden geleden – gewonnen.

Voor supporters van NEC waren de zwakke prestaties van hun club dit weekeinde aanleiding voor protest. Na de 1-0 thuisnederlaag tegen Excelsior blokkeerde een groep van ongeveer tweehonderd fans zaterdag de ingang van het Goffertstadion. Politieagenten moesten voorkomen dat de groep het stadion zou betreden.

Peter Hyballa kwam vorige zomer naar Nijmegen als vervanger van trainer Ernest Faber, die dat seizoen tiende was geworden. De oefenmeester kwam over van Bayer Leverkusen, waar hij twee seizoenen lang de jeugd trainde. Daarvoor was Hyballa onder meer trainer van Sturm Graz, Alemannia Aachen en Rot-Weiss Essen.