Macron ook bovenaan in definitieve uitslag

Het is nu zeker dat de En Marche!-leider op 7 mei met Marine Le Pen gaat strijden om het presidentschap. Als reactie op de uitslag werd er gereld in Parijs. Zes agenten en drie activisten raakten gewond

Emmanuel Macron kust zondagavond zijn vrouw Brigitte Trogneux, nadat duidelijk is geworden dat hij de eerste ronde van de verkiezingen heeft gewonnen. Foto Yoan Valat / EPA

De officiële uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen is bekend. Maandagmorgen publiceerde het ministerie van Binnenlandse Zaken de definitieve stemverdeling, meldt persbureau Reuters. Het resultaat zorgt niet voor verrassingen: Emmanuel Macron (En Marche!) heeft de meeste kiezers achter zich, gevolgd door Marine Le Pen (Front National).

Twitter avatar Place_Beauvau Ministère Intérieur #Presidentielle2017 Vue d’ensemble des résultats : candidat arrivé en tête dans chaque département https://t.co/R1pH2ELiJj
Lees hier het liveblog terug dat NRC zondag over de presidentsverkiezingen bijhield.

Tweede ronde

Zondagavond waren de meeste stemmen geteld. Toen werd al duidelijk dat Macron en Le Pen op 7 mei in de tweede ronde tegen elkaar om het presidentschap gaan strijden. Macron is vooralsnog favoriet. De meest prominente verliezers van de eerste ronde - establishmentkandidaten Fillon en Hamon - riepen hun aanhang op over twee weken op Macron te stemmen.

Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas is de overwinning van Macron en Le Pen een afrekening:

“De Franse kiezer heeft hard afgerekend met de traditionele politieke partijen die het land sinds de Tweede Wereldoorlog bestuurd hebben. De in vier politieke kampen verdeelde republiek koerst af op een ingrijpende herschikking van het politieke landschap, nu de twee grote machtsblokken, de Parti Socialiste op links en Les Républicains op rechts, voor het eerst beide niet in de beslissende kiesronde van de presidentsverkiezingen vertegenwoordigd zijn.”

Lees hier Peter Vermaas’ analyse van de uitslag van de eerste verkiezingsronde.

Arrestaties

29 mensen zijn zondag gearresteerd na opstootjes in Parijs. Toen duidelijk werd dat Macron en Le Pen de tweede ronde zouden halen, gingen enkele honderden linkse radicalen, zogeheten “antifa’s” (een afkorting voor anti-fascisten) en antikapitalisten, de straat op.

Zes agenten en drie activisten raakten zwaargewond, meldt de Franse krant Le Parisien. Voornamelijk op Place de la Bastille in Parijs werd er gereld. De activisten gooiden flessen en vuurwerk naar de politie, en meerdere meerdere auto’s werden in brand gezet. De oproerpolitie zette traangas in.

    • Vincent Sondermeijer