Justitie

Nabestaanden slachtoffers MH17 willen ‘laatste camerabeelden’ van verwanten op Schiphol

Nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 proberen al drie jaar tevergeefs bewakingsbeelden te krijgen waarop de laatste uren van hun overleden dierbaren te zien zijn. Justitie beschikt over deze beelden van camera’s op Schiphol, maar wil ze niet geven, aldus nabestaanden zaterdag tegenover RTL Nieuws. De beelden in kwestie zijn afkomstig van 34 bewakingscamera’s en beslaan de periode van 04.00 tot 14.00 uur op 17 juli 2014, de dag van de ramp. Volgens het Openbaar Ministerie is het „onbegonnen werk” om al die opnamen te bekijken en van elke vastgelegde reiziger na te gaan of dit een slachtoffer is van de vliegramp. „Tot onze grote spijt kan het OM daarom geen beelden verstrekken aan de nabestaanden.” Stichting Vliegramp MH17 zegt tegen RTL te snappen waarom het OM de beelden niet wil verstrekken. „Maar dit is voor nabestaanden heel erg belangrijk. Het zijn de laatste beelden van hun familieleden, dus we laten niet los.” Twee families hebben wel videobeelden gekregen. Zij kregen het materiaal kort na de ramp toegespeeld door familierechercheurs. (NRC)

    • Hans Wammes