Jumbo wil afspraken maken zonder vakbonden

Het logistiek personeel van de supermarktketen voert al twee weken actie voor betere arbeidsvoorwaarden.

Magazijnmedewerkers van Jumbo voeren actie bij het distributiecentrum in Woerden.
Magazijnmedewerkers van Jumbo voeren actie bij het distributiecentrum in Woerden. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Supermarktketen Jumbo wil de vakbonden niet meer betrekken bij het overleg over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor haar logistieke medewerkers. In plaats daarvan gaat het bedrijf in samenwerking met de ondernemingsraad eigen afspraken maken. Eind dit jaar moeten die klaar zijn. Dat laat Jumbo maandagmorgen weten.

Het personeel in de distributiecentra van Jumbo, waar in totaal zo’n drieduizend mensen werken, voert al twee weken actie. Twistpunt is een loonsverhoging van 2,5 procent die de magazijnmedewerkers eisen. Hun oude cao liep op 1 april af. Een nieuwe overeenkomst is nog niet in zicht: volgens vakbonden FNV Handel en CNV Vakmensen zijn de partijen “uitonderhandeld”. Jumbo zegt dat verkennende gesprekken geen resultaat opleverden.

‘Uitnodigingen afgewezen’

Dat Jumbo er nu voor kiest zelf een oplossing te zoeken, komt volgens directeur Frits van Eerd doordat het bedrijf “teleurgesteld” is in de vakbonden:

“Nog voordat de onderhandelingen goed en wel waren gestart, zijn FNV en CNV van tafel weggelopen om vervolgens niet meer terug te keren. Vanaf eind maart proberen wij de vakbonden weer aan tafel te krijgen, maar onze uitnodigingen werden stelselmatig afgewezen zonder duidelijke reden.”

De Jumbo-topman zegt ook dat hij de loonverschillen in de sector “niet verder wil laten oplopen”. Jumbo zegt dat het zijn logistieke personeel flink meer betaalt dan concurrenten als Dirk van de Broek, Coop en Plus. Ook voor de “eigen concurrentiepositie”, zegt Van Eerd, is het van belang dat het verschil in loon niet nog groter wordt.

Lees ook: ‘Loonsverhoging is zoethoudertje’

De eis van 2,5 procent die de vakbonden stelden, vindt Jumbo onredelijk. De supermarktketen gaf twee weken geleden wel een loonsverhoging van 1,5 procent, maar daarmee namen het personeel en de bonden geen genoegen. Vrijdag was er een landelijke stakingsdag bij het distributiecentrum in Woerden, waar ongeveer driehonderd actievoerders op af kwamen.

Acties gaan door

In een reactie laten de vakbonden maandagmorgen weten dat de acties gewoon doorgaan. FNV en CNV zijn woedend over de aankondiging van Jumbo. FNV heeft het over een “dictaat van Frits van Eerd”. “Hij duldt geen tegenspraak, niet van zijn werknemers en al zeker niet van de bonden.”

Een woordvoerder van CNV zegt dat het concern “de klok ineens een eeuw terug zet”.

“Alle macht bij de directeur en schijnkracht bij de OR. Die mag vinden wat ze wil en als het niet bevalt is dáár het gat van de deur. Ongehoord wat Jumbo hier doet. Je neemt de werknemers heel erg niet serieus op deze manier. Het ligt voor de hand dat wij als vakbond daar niet mee akkoord gaan.”