Integriteit VVD-voorzitter Henry Keizer in opspraak om zakelijke transactie

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer is in opspraak geraakt om de aanschaf van zijn bedrijf in crematieovens. Hij zou in 2012 voor ‘slechts’ enkele tienduizenden euro’s mede-eigenaar van een beheermaatschappij zijn geworden, terwijl die miljoenen waard was, zo reconstrueerde de journalistieke site Follow the Money. De transactie werd goedgekeurd door ‘onafhankelijke commissarissen’ Loek Hermans en Anne-Wil Duthler, destijds beiden VVD-senatoren. Keizer zegt in een reactie een „100 procent schoon geweten” over de overname te hebben. Hij zegt dat die gebaseerd was op waardebepalingen van drie verschillende accountants, maar hun vertrouwelijke verslagen niet direct openbaar te kunnen maken. Keizer is sinds 2014 voorzitter van de VVD en hoopt in die rol volgende maand herkozen te worden. (NRC)