Hoogleraren roepen op tot groene economie

In een brief schrijven negentig academici dat Nederland een minister voor energie en klimaat nodig heeft en de laatste kolencentrales moet sluiten.

Foto Nielws Wenstedt / ANP Een schoorsteen van de Nuon kolencentrale Hemweg 8 in Amsterdam. De energiemaatschappij wil het terrein in het Westelijk Havengebied bij sluiting van de centrale gebruiken voor duurzame energie.

Nederland moet koploper worden op het gebied van duurzaamheid en groene energie. Dat schrijven negentig hoogleraren van zestien universiteiten in een open brief aan de Tweede Kamer in Trouw maandag. Daarvoor zou de komende tientallen jaren tweehonderd miljard euro geïnvesteerd moeten worden.

De academici doen in de brief twaalf concrete voorstellen. Zo willen ze onder andere dat er een minister voor energie en klimaat komt. Grootschalige opwekking van groene energie moet worden gestimuleerd, en de vijf resterende kolencentrales in Nederland moeten uiterlijk in 2020 dicht. Ook willen ze een kilometerheffing voor autobestuurders en een CO2-heffing voor de industrie.

Klimaatakkoord

Nederland staat onderaan de Euroepese ranglijsten op het gebied van milieu en duurzaamheid. Daarom is het de hoogste tijd voor een transitie naar een nieuwe, schone en inclusieve economie, zeggen de hoogleraren:

“Voor Nederland, nog diep geworteld in de fossiele economie, betekent dit volgens ons dé grote uitdaging voor de komende decennia.”

Nederland zou met het voorstel navolging kunnen geven aan het klimaatakkoord dat in 2015 werd gesloten in Parijs. Daarin is vastgesteld dat de internationale gemeenschap de opwarming van de aarde de komende eeuw moet beperken tot twee graden Celsius en zal streven naar niet meer dan anderhalve graad opwarming.

Lees ook: Kabinet worstelt met klimaat

De brief is een initiatief van hoogleraar Jan Rotmans van de milieugroep Urgenda, en is mede ondertekend door Herman Wijffels, oud-voorzitter van de Sociaal- Economische Raad. Het is zeker niet de eerste oproep aan de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks die nu onder leiding van Edith Schippers praten over een nieuw kabinet. Onlangs liet de informateur weten dat ze al ruim tweehonderd brieven heeft ontvangen van lobbygroepen.

    • Christiaan Paauwe