Fillon trekt zich terug uit Franse politiek

Fillon zegt dat het hem ontbreekt aan legitimiteit na zijn verlies in de race om het Franse presidentschap.

François Fillon. Foto Martin Bureau/AFP

De Franse presidentskandidaat François Fillon doet een stap terug uit zijn partij, de centrum-rechtse Republikeinen, en stelt zich niet meer kandidaat voor het parlement. Fillon slaagde er niet in om de tweede ronde van de presidentsverkiezing van afgelopen zondag te halen. Hij moet daarom concluderen dat hij niet verder kan. Dat liet hij weten in een persverklaring op maandag. “Ik was de leider, ik werd verslagen: ik doe wat er van me verwacht wordt”, schrijft hij.

Fillon riep op zondag zijn achterban op om op de sociaal-liberale Emmanuel Macron te stemmen. Dat bekrachtigt hij in deze verklaring: de belangrijkste taak is nu “het verslaan van extreem-rechts”. Maar er is elders nog wat te winnen voor de centrum-rechtse Republikeinen, traditioneel één van de twee heersende partijen van Frankrijk, zegt Fillon. De volgende strijd “is die in het parlement”. De Franse parlementsverkiezingen vinden plaats in juni dit jaar.

Fillon speelde de afgelopen maanden de hoofdrol in een omvangrijk fraudeschandaal. Hij zou zijn vrouw voor honderdduizenden euro’s aan overheidsgeld in dienst hebben genomen. Volgens Fillon ontbreekt het hem na het verlies aan de legitimiteit om verder te gaan in de politiek. Hij doet daarom een stap terug om over de toekomst na te denken. Wat nu voor de Republikeinen belangrijk is, is “eenheid”, schrijft hij.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Fillon stapt uit de politiek. “Je vais redevenir un militant de cœur parmi les autres.(…)
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Dat betekent dat hij geen kandidaat is voor het parlement. Hij roept zijn partij op tot eenheid.

Tot enkele maanden geleden was Fillon, premier onder president Nicolas Sarkozy, dé grote kanshebber voor het presidentschap. Na het fraudeschandaal rond de baan van zijn vrouw kelderde Fillon in de peilingen.

Lees een portret van François Fillon: Kasteelheer met eigen definitie van eerlijkheid

Op maandag werden de definitieve uitslagen van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen bekend gemaakt. Fillon kreeg uiteindelijk 20 procent van de stemmen, minder dan de voormalige minister van Financiën Emmanuel Macron (24 procent) en Marine Le Pen van het Front National (21,30 procent). De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon behaalde met 19,5 procent de vierde plek.

Ook de huidige Franse president, de socialist François Hollande riep zijn achterban op maandag op om voor Macron te stemmen. Hij volgt daarin zijn partijgenoot Benoît Hamon, die op zondag 6 procent van de stemmen bemachtigde en zijn steun verklaarde voor Macron. “De aanwezigheid van extreem-rechts in de tweede ronde is een risico voor het land”, zei hij volgens persbureau Reuters. Volgens Hollande moet een presidentschap van Le Pen koste wat kost vermeden worden.

Marine Le Pen tijdelijk geen voorzitter van Front National

Presidentskandidate Marine Le Pen, die als tweede eindigde in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, heeft op maandagavond aan televisiezender France 2 laten weten dat zij zich tijdelijk heeft teruggetrokken als partijvoorzitter van Front National.

“Ik voel mij hierdoor vrijer en sta boven partijpolitieke overwegingen”.

Met deze stap probeert Le Pen meer kiezers te trekken in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Haar uitdager Emmanuel Macron heeft de steun van zowel de socialistische als de republikeinse partij.

    • Huib de Zeeuw
    • Len Maessen