FeitenmarsWetenschapwereldwijd gevierd

Foto Mark Ralston /AFP

Activisten liepen zaterdag door het centrum van Los Angeles om te protesteren tegen wat zij zien als minachting voor op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde feiten, die vooral bij populistische politici steeds vaker zou voorkomen. Honderden vergelijkbare marsen voor de wetenschap overal ter wereld, van Sydney, Australië en Amsterdam tot Washington, vormden een wereldwijd eerbetoon aan de wetenschap. Mensen hielden borden omhoog met teksten als „Er is geen Planeet B”, „Wraak van de Nerds” of „Make Science Great Again” , dat verwijst naar de verkiezingsbelofte van de Amerikaanse president Donald Trump. Vooral in de VS keerden vele betogers zich tegen diens ‘klimaatscepsis’, waardoor belangrijke maatregelen tegen de opwarming van de aarde uitblijven.