Economisch tij helpt opgesplitst Philips

Technologie

Groei in West-Europa zorgt voor hogere omzet en winstsprong voor Philips. De afgesplitste verlichtingstak blijft kwakkelen.

Zorgtechnologie van Philips Foto Philips

De economische voorspoed van de laatste maanden is ook terug te zien in de resultaten van Philips. Bij de kwartaalcijfers kon bestuursvoorzitter Frans van Houten maandagochtend een lange lijst met goed nieuws verkondigen. „Mede dankzij goede groei in West-Europa,” aldus Van Houten.

De totale omzet van het technologiebedrijf steeg in de eerste drie maanden van het jaar twee procent vergeleken met vorig jaar, tot 5,7 miljard euro. De nettowinst was zelfs zeven keer hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2016: 259 miljoen euro.

Philips splitste vorig jaar zijn verlichtingsdivisie Lighting af, maar omdat het nog altijd wel meerderheidsaandeelhouder is, rapporteert het de resultaten van beide bedrijven nog steeds bij elkaar opgeteld. Philips heeft nu nog 55 procent van de aandelen in Lighting, en wil dat de komende maanden verder af gaan bouwen.

Wie naar de afzonderlijke bedrijfsonderdelen kijkt, ziet de logica van de afsplitsing. Het ‘nieuwe’ Philips, dat zich op zorgtechnologie richt, presteert al jaren veel beter dan het verlichtingsgedeelte. De omzet van het zorgbedrijf groeide het afgelopen kwartaal met 3 procent. Dat is weliswaar lager dan de eigen voorspelling van 4 tot 6 procent groei, maar toch zorgden de resultaten voor blije beleggers: het aandeel ging maandagochtend ruim 2,5 procent omhoog. Wel was er één belangrijk minpunt: de zorgdata-divisie Connected Care & Health Informatics maakte afgelopen kwartaal plots 12 miljoen euro verlies, door het nu uitblijven van orders. Juist die divisie is belangrijk in de concurrentiestrijd met andere technologiebedrijven die stappen zetten in de zorg, waaronder Google, Apple en IBM.

Philips Lighting liet bij de presentatie van kwartaalcijfers afgelopen vrijdag een omzetkrimp zien van 0,8 procent, maar het verlichtingsbedrijf lijkt de weg omhoog ingezet te zijn. De omzetdaling nam vergeleken met 2016 fors af, en de bestuursvoorzitter van dat bedrijf, de Fransman Eric Rondolat, was bij de presentatie vrijdag optimistisch over de rest van 2017. De splitsing lijkt zich uit te betalen, onder meer door kostenreducties en betere focus.

Door de opsplitsing is Philips potentieel wel een makkelijker overnameprooi geworden. Van Houten zei maandag in een radio-interview met BNR ook dat hij een wettelijke bedenktijd bij vijandige overnames van Nederlandse bedrijven een goed idee vindt. KPMG-topman Jan Hommen, vroeger CFO van Philips, pleitte daar eerder voor en Van Houten is het daarmee eens.

„Ik heb zeker sympathie voor die discussie. Als er een activist is, is het belangrijk dat bedrijven de tijd hebben om zich daarop voor te bereiden en te reageren, volgens Van Houten. „Haast is zelden goed.” Zelf is Van Houten niet bang dat Philips op korte termijn een overnameprooi zal worden.

    • Wouter van Noort