Duits hof: toch strafzaak over fatale Love Parade

Bij het drama in 2010 kwamen 21 mensen om het leven. De rechtbank in Duisburg besloot vorig jaar dat er geen strafzaak zou komen.

Houten kruisjes op de plek van het Loveparade-drama in Duisburg met namen van de slachtoffers.
Houten kruisjes op de plek van het Loveparade-drama in Duisburg met namen van de slachtoffers. Foto Monika Skolimowska / EPA

Er komt toch een strafzaak naar aanleiding van het fatale verdrukkingsincident tijdens het Love Parade-festival in 2010 in Duisburg. Daarbij kwamen 21 mensen om het leven. Dat heeft het Hooggerechtshof in Düsseldorf maandag besloten, melden Duitse media. Tien verdachten kunnen zo alsnog verantwoordelijk worden gesteld.

Het is een onverwachte wending in de zaak. De rechtbank in Duisburg besloot vorig jaar dat er geen strafzaak zou komen. Na beroep van het Openbaar Ministerie en nabestaanden worden vier organisatoren van het festival en zes ambtenaren nu toch vervolgd voor doodslag. Ze zouden gefaald hebben in hun verantwoordelijkheid om het festival juist te plannen en de veiligheid van festivalgangers goed te monitoren.

Lees ook: Duisburg wil antwoorden horen na drama

Volgens het hof is er genoeg bewijs om veroordelingen mogelijk te maken. De rechtbank in Duisburg zou in eerste instantie “buitensporig hoge eisen” hebben gesteld. Door het besluit van het hof in Düsseldorf moeten er nu nieuwe rechters komen die zich over de zaak gaan buigen.

Verdrukt

Op 24 juli 2010 ontstond er chaos in de Karl Lehrtunnel, die de enige ingang vormde naar het festivalterrein van de Love Parade. Honderden feestgangers werden verdrukt. Naast de 21 dodelijke slachtoffers, onder wie een Nederlander, raakten er ook meer dan zeshonderd mensen gewond. Slachtoffers kwamen onder anderen uit Duitsland, Spanje, Australië en Italië.