Dit schrijven de Franse ochtendkranten over de verkiezingen

De klap voor het politieke establishment, de glorieuze politieke opkomst van Emmanuel Macron en de stemming tegen het Front National bepalen de Franse voorpagina’s maandag.

Geen Franse voorpagina waar maandagochtend geen foto van Marine Le Pen of Emmanuel Macron op prijkt. Na de verkiezingen van zondag is duidelijk dat Macron het op 7 mei in de tweede ronde gaat opnemen tegen het Front National van Le Pen.

De Franse ochtendkranten zien daarin vooral de nekslag die de gevestigde partijen, de Parti Socialiste en Les Républicains hebben gehad. Maar ook de stormachtige politieke opkomst van Emmanuel Macron en het politieke blok tegen het Front National van Marine Le Pen worden besproken.

Lees het liveblog terug: zo verliep de verkiezingsdag en -avond in Frankrijk

Als eerste is daar het grote verlies voor de gevestigde politieke orde. Le Figaro, van origine een krant met een Republikeinse achtergrond, heeft slechts drie woorden nodig om het verlies François Fillons partij te omschrijven:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Maandenlange campagne Le Figaro voor Fillon heeft niet geholpen. Voorpagina maandag: “rechts knock out” https://t.co/DWyhWjcDyL

Ook Nice-Matin, een regionale krant die zich richt op Zuidoost-Frankrijk, opent met de grote politieke verschuiving - ook wel de “Chamboule-tout” genoemd. De katholieke krant La Croix uit Parijs spreekt van een “nieuwe realiteit.”

Twitter avatar echlifrance Charles Liebherr Titelseite von La Croix von heute Morgen @srfnews https://t.co/sul7JjvmEd

Le Courrier picard opent eveneens met de clash tussen de twee stromingen die sinds zondag de Franse politiek bepalen. De krant verschijnt in Noord-Frankrijk, een gebied waar Marine Le Pen traditiegetrouw veel stemmen trekt.

Twitter avatar MKACITV5M Mohamed Kaci #Macron #LePen “LE CHOC DE DEUX FRANCE” titre le @CourrierPicard 🗞📰 #Presidentielle2017 #France2017 🇫🇷 https://t.co/TdZv5FUM9L

Bewondering voor Macron

De meer links-georiënteerde kranten lijken al een voorschot te nemen op een presidentschap van Emmanuel Macron, compleet met paginavullende foto’s. Le Parisien spreekt van “de sensatie Macron”. Liberation kopt “nog één stap tot het presidentschap” - een subtiele verwijzing naar En Marche, de politieke beweging van Macron.

Twitter avatar echlifrance Charles Liebherr Titelseite von Le Parisien von heute Morgen @srfnews https://t.co/qPi9DfBXd3

Ook de economische krant Les Échos geeft Macron een goede kans tegen Le Pen.

Stemming tegen FN

Ook de politieke aversie jegens het Front National wordt besproken. Bij het erkennen van hun verlies riepen François Fillon (Les Républicains) en Benoît Hamon (Parti Socialiste) zondagavond hun achterban op in de tweede ronde op Macron te stemmen. Libération vat het samen in een kort bijschrift: “de roep om het Front National buiten te sluiten vermenigvuldigt zich.”

Op de voorpagina van L’Humanité, ooit opgericht als communistische krant, is de afzet tegen het Front National nog beter zichtbaar. Een foto van Marine Le Pen met in chocoladeletters ‘Jamais’ (Nooit) laat weinig aan duidelijkheid te wensen over.

Twitter avatar MKACITV5M Mohamed Kaci “Jamais” titre l’Humanité ce lundi 24 avril 2017 #Presidentielle2017 #Macron #LePen #France2017 🇫🇷 🗞📰 @humanite_fr https://t.co/yNjwuISSwd