Arbeidsconflict

Jumbo zet vakbonden buiten spel in overleg over nieuwe cao voor magazijnpersoneel

Supermarktketen Jumbo wil de vakbonden niet meer betrekken bij het overleg over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor haar logistieke medewerkers. In plaats daarvan gaat het bedrijf in samenwerking met de ondernemingsraad eigen afspraken maken. Eind dit jaar moeten die klaar zijn, zo liet Jumbo op maandagochtend weten.

Het personeel in de distributiecentra van Jumbo, waar in totaal zo’n drieduizend mensen werken, voert al twee weken actie. Twistpunt is een loonsverhoging van 2,5 procent die de magazijnmedewerkers eisen. Hun oude cao liep op 1 april af. Een nieuwe overeenkomst is nog lang niet in zicht: volgens vakbonden FNV Handel en CNV Vakmensen zijn de partijen „uitonderhandeld”.

Dat Jumbo er nu voor kiest zelf een oplossing te zoeken, komt volgens directeur Frits van Eerd doordat het bedrijf „teleurgesteld” is in de vakbonden: „Nog voordat de onderhandelingen goed en wel waren gestart, zijn FNV en CNV van tafel weggelopen om vervolgens niet meer terug te keren.” Een woordvoerder van FNV laat maandagmorgen weten nog geen commentaar te kunnen leveren op het besluit van Jumbo. De vakbonden zijn erdoor „overvallen”, zegt zij. (NRC)