Alleen Thorsdottir is op de EK goed genoeg voor het podium

EK turnen

Eythora Thorsdottir sluit de EK af met brons en zilver. Ze wint als enige Nederlander eremetaal in Cluj. Sanne Wevers werd vijfde op balk.

Niet olympisch kampioene Sanne Wevers was de opvallendste Nederlandse turnster op de EK in Cluj, maar Eythora Thorsdottir. De achttienjarige Nederlandse met IJslandse roots behaalde in Roemenië brons op vloer en zilver op balk.

De turnster uit Poortugaal kwam op balk tot een score van 14,066 punten. Wevers, de olympisch kampioene van Rio de Janeiro (2016), belandde met een score van 13,341 naast het podium.

„Ik ben zo geweldig blij met deze twee medailles”, zei Thorsdottir, vorig jaar negende in Rio, tegen het ANP. „Vrijdag in de meerkampfinale lukte het mij niet en daar had ik het mentaal zwaar mee. Toen was ik zo teleurgesteld. Maar ik heb de tegenslag van vrijdag kunnen omzetten.”

Thorsdottir zette in Cluj op balk een beheerste oefening neer met een moeilijkheidsgraad van 5,6. Maar 14.066 punten waren niet genoeg voor goud. Dat ging naar Catalina Ponor. De 29-jarige Roemeense, die op de Spelen van 2004 (Athene) al goed was voor liefst drie gouden medailles, zette voor eigen publiek een score van 14,566 neer, met een moeilijkheidsgraad van 6,2. Het brons was voor haar landgenote Larisa Iordache, met een jurybeoordeling van 13,966.

Wevers eindigde op de vijfde plaats. Bij haar kwalificatie voor de toestelfinale maakte Wevers nog indruk met een score van 14,300. Hierdoor was de 25-jarige turnster uit Oldenzaal als tweede geplaatst. In de finale wankelde ze echter geregeld en moest ze vaak corrigeren, vooral bij de eerste elementen. Hierdoor blijft Wevers, die op haar favoriete onderdeel behalve olympisch goud ook al eens WK-zilver behaalde, zonder Europees eremetaal.

Het zilver van Thorsdottir was de eerste Nederlandse medaille op dit onderdeel sinds 2002, toen Verona van de Leur brons won op de EK in het Griekse Patras.

Op vloer moest Thorsdottir een uur na haar zilver genoegen nemen met brons, achter de Russische Angelina Melnikova en de Britse Elissa Downie.

Bart Deurloo bleef ver verwijderd van een podiumplaats in Cluj. Hij viel in de laatste toestelfinale van de rekstok en werd zesde. „Jammer dat ik eraf schoot, want het begin van de oefening ging super lekker”, zei hij.

    • Rob Schoof