Waarnemer OVSE komt om door landmijn in Oekraïne

Tijdens een patrouille reed een auto van de OVSE op een landmijn. Twee waarnemers raakten gewond.

OSCE-waarnemers in het oosten van Oekra:ïne.
OSCE-waarnemers in het oosten van Oekra:ïne. Foto’s Konstantin Salomatin

Een waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is zondag omgekomen in het oosten van Oekraïne. Tijdens een patrouille in de regio Loehansk reed het voertuig waarin het slachtoffer reed op een landmijn. Door de explosie raakten ook twee collega’s gewond, meldt de organisatie. Het is voor het eerst dat een internationale waarnemer in het gebied is omgekomen.

Het slachtoffer is een Amerikaanse paramedicus. De twee collega’s, een Duitse en een Tsjech, zijn opgenomen in het ziekenhuis. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Kurz noemde het een “serieus incident”. Hij heeft via Twitter nabestaanden gecondoleerd, en kondigde een grootschalig onderzoek aan om degenen die de mijn geplaatst hebben ter verantwoording te roepen. Oostenrijk is op het moment voorzitter van de OVSE.

Het ongeval vond rond tien uur in de ochtend plaats bij het dorpje Prysjyb, in de buurt van Loehansk. Dat gebied wordt gecontroleerd door pro-Russische separatisten. De waarnemers waren met zes medewerkers in een konvooi van twee auto’s op patrouille.

Monitoren Minsk-akkoord

De OVSE is sinds 2014 met zo’n 700 waarnemers werkzaam in Oost-Oekraïne. Zij monitoren de strijdende partijen in het gebied en houden bij in hoeverre de afspraken van het zogeheten Minsk-akkoord uit 2015 worden nageleefd. Daarmee is officieel een staakt-het-vuren afgesproken en kwamen strijdende partijen overeen om geen zware wapens zoals grote artillerie en tanks meer te gebruiken. Alsnog wordt er sindsdien wekelijks gevochten, ook met zware wapens.

Na de Euromaidan-revolutie in Kiev drie jaar geleden verklaarden de twee oostelijke regio’s Loehansk en Donetsk gesteund door Rusland de onafhankelijkheid. Sindsdien wordt er tussen de separatisten en het Oekraïense leger gevochten. Het conflict heeft al zo’n tienduizend mensen het leven gekost.

Lees ook de reportage over het conflict in Oost-Oekraïne In Slavjansk vertrouwt niemand meer op Kiev