Valverde wint Luik-Bastenaken-Luik

Eerder deze week won hij ook voor de vierde keer op rij de Waalse Pijl. Anna van der Breggen won zondag bij de vrouwen.

Wielrenners tijdens de 102de editie van Luik-Bastenaken-Luik.
Wielrenners tijdens de 102de editie van Luik-Bastenaken-Luik. Foto Dirk Waem/Belga/AFP

Alejandro Valverde heeft zondag voor de vierde keer de Belgische wielrenklassieker Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De laatste kilometer voor de finish wist de 36-jarige Spanjaard van het team Movistar zijn Ierse concurrent Daniel Martin in te halen. De Pool Michal Kwiatkowski werd derde.

Tom Dumoulin van Team Sunweb was met een 22ste plek de beste Nederlander. Luik-Bastenaken-Luik is een koers van 258 kilometer, die Valverde met een gemiddelde snelheid van 40,26 kilometer per uur in 6.42.28 uur reed. De Spanjaard won de voorjaarsklassieker al eerder in 2006, 2008 en 2015. Valverde kwam woensdag ook als eerste over de finish tijdens de Waalse Pijl.

Lees ook: Muur van Hoei blijft van Valverde

Na de finish herdacht Valverde de zaterdag verongelukte wielrenner Michele Scarponi, die hij “een goede vriend” noemde. Het prijzengeld van 20.000 euro schenkt hij aan de weduwe van Scarponi.

“Hij was een goede vriend van me. De hele ploeg en de hele wielerwereld waren van slag.”

Van der Breggen wint bij de vrouwen

Eerder op de dag won de Nederlander Anna van der Breggen bij de vrouwen. In de laatste vier kilometer reed ze weg bij haar medevluchters. De Amerikaanse Elizabeth Armitstead-Deignan eindigde als tweede en de Poolse Katarzyna Niewiadoma als derde.

Het was voor het eerst dat de vrouwen de klassieker Luik-Bastenaken-Luik reden. Het was een kortere versie van de mannenwedstrijd van in totaal 135,5 kilometer, maar wel met de bekende beklimmingen Redoute, de Roche aux Faucons en Saint-Nicolas.