Sterrenkundige Chriet Titulaer (73) overleden

Bij het grote publiek was de Limburger bekend als expert op het gebied van ruimtevaart en techniek.

Chriet Titulaer in 1984. Foto wiki commons

Sterrenkundige en televisiepersoonlijkheid Chriet Titulaer is afgelopen weekeinde op 73-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigde de familie van de voormalig presentator zondagavond. Titulaer kampte al jaren met een slechte gezondheid en verbleef de laatste jaren van zijn leven in een verzorgingstehuis.

Bekendheid kreeg Titulaer in 1969 toen hij voor de televisie rechtstreeks verslag deed van de eerste maanlanding. Twaalf jaar later voorzag hij ook de lancering van de eerste Spaceshuttle van commentaar. Met name voor nieuws over ruimtevaart en astronomie werd hij in die jaren vaak gevraagd om op televisie uitleg te geven.

Lees ook: Necrologie Futuroloog Chriet Titulaer (1943-2017)

In 1983 ging Titulaer zelf televisie maken. Hij produceerde onder meer populair-wetenschappelijke programma’s zoals Wondere Wereld van de Tros, waarin hij het televisiepubliek liet kennismaken met de laatste trends op het gebied van technologie en wetenschap. Ook gaf Titulaer televisiecursussen zoals Moderne Sterrenkunde en Nederland en het weer.

‘Alles via één kabeltje’

Aan het einde van de jaren tachtig hield de Limburger met de markante baard zich bezig met projecten zoals het Huis van de Toekomst, bedoeld om bezoekers een beeld te geven van slimme technologie. In een pand in Rosmalen werden ongeveer 250 nieuwe technieken getoond, waaronder bijvoorbeeld internetverbinding.

Achteraf bleek Titulaer in veel van zijn voorspellingen gelijk te krijgen, schreef de NOS een paar jaar geleden. Zo voorzag hij in een toespraak in 1985 al een grote rol voor de computer en voorspelde hij dat huizen aansluiting zouden krijgen op glasvezelnetwerk. Volgens de omroep zei hij daarover destijds:

“Daarmee krijgen huishoudens toegang tot honderden tv-kanalen en interactieve encyclopedieën. Telewinkelen, telegiro, beeldtelefoon en alarmering, alles wat je maar zou willen. Het kan allemaal via dat ene glasvezeltje.”

    • Joost Pijpker
    • Etienne Verschuren