Eredivisie: PSV verslaat Ajax, Feyenoord in zetel voor landstitel

En daarmee sluiten we af

En met deze reacties uit Eindhoven sluiten we het liveblog af voor vandaag. Resumerend: Feyenoord heeft nog één zege nodig uit de resterende twee duels om de landstitel te pakken. Ajax lijkt uitgespeeld en moet eerder achterom kijken naar PSV in een poging de tweede plek veilig te stellen dan dat het zich nog kan mengen in de titelstrijd met de Rotterdammers.

De stand:
1. Feyenoord 32-79
2. Ajax 32-75
3. PSV 32-72

Bedankt voor uw aandacht en graag tot ziens op nrc.nl.

Reactie Phillip Cocu

Twitter avatar PSV PSV 💬 Cocu: 'Complimenten aan de ploeg en aan de fans, die vandaag vol achter het team gingen staan.' #psvaja https://t.co/Dl8rc7DvZ6
Twitter avatar PSV PSV 💬 Cocu: 'Deze wedstrijd winnen was belangrijk. Er stond veel prestige op het spel.' #psvaja
Twitter avatar PSV PSV 💬 Cocu: 'Het is zonde dat we de kansjes die we kregen niet beter benutten, maar winnen was vandaag het belangrijkst.' #psvaja
Twitter avatar PSV PSV 💬 Cocu: 'Deze zege kan niet het hele gevoel van het seizoen wegpoetsen.' #psvaja

Reactie aanvoerder Davy Klaassen

Tegenover de camera's van Fox Sports zegt hij:

"Vol voor de tweede plek gaan en hopen op het grootste wonder ooit. Een heel groot wonder. En natuurlijk vol voor de Europa League gaan."

En die supporters van de rookactie?

NRC-voetbalverslaggever Bart Hinke vanuit Eindhoven:

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Eén rookpotverdachte al aangehouden, zegt PSV-directeur Toon Gerbrands. 'We hebben alles op camera.' #psvaja

Reactie Ajax-trainer Peter Bosz

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax Bosz: 'Titel is nu bijna onmogelijk. We kunnen beter dan we vandaag hebben laten zien.' #psvaja
Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax Bosz: 'Het verschil tussen de 1e en 2e helft was te groot. 1e helft was niet goed, daarna was het beter en kregen we de druk erop.' #psvaja

Ondertussen op de andere velden...

...scooort Klaas Jan Huntelaar, na zijn eerste basisplaats sinds eind september, voor Schalke 04. En is Arsenal na verlenging ten koste van Man City naar de finale van de FA Cup gegaan dankzij een goal van Alexis Sanchez.

En meer Jürgen Locadia

Twitter avatar PSV PSV 💬 @locadiaofficial over zijn vrije trap: 'Ik dacht: gewoon schieten!' #psvaja https://t.co/g9vGR2wmG0
Twitter avatar PSV PSV .@locadiaofficial 💬 @locadiaofficial: 'Wij moesten gewoon winnen vandaag. We hadden nog geen topper gewonnen.' #psvaja
Twitter avatar PSV PSV .@locadiaofficial 💬 @locadiaofficial over plek twee: 'Het wordt moeilijk. We hebben het bij FC Twente en ADO verspeeld.' #psvaja

Locadia: Kluivert komt net kijken

De man van de wedstrijd, want enige doelpuntenmaker, over het opstootje met Justin Kluivert:

De stand

1. Feyenoord 32-79
2. Ajax 32-75
3. PSV 32-72

De minste nederlagen waren dit seizoen, tot dusver, voor PSV: twee stuks. Feyenoord en Ajax staan nu op drie verliespartijen. De vele gelijke spelen zijn hetgeen de vandaag onttroonde landskampioen nekten: liefst negen keer gingen de Eindhovenaren met een twee verliespunten naar huis. Feyenoord deed het wat dat betreft tot nog toe veel beter: slechts vier keer werden de punten gedeeld. Ajax moest zes keer genoegen nemen met 1 punt.

Resterend programma

Feyenoord gaat over twee weken op bezoek bij Excelsior en speelt de week erop thuis tegen Heracles. Ajax is over veertien dagen gastheer van Go Ahead Eagles en moet een week later op de laatste speeldag naar Tilburg voor een bezoek aan Willem II.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax 90+4. Afgelopen. Ajax ten onder in Eindhoven... 😤 #psvaja https://t.co/RJOuPCyYOc

'Uitgeblust Ajax'

De eerste reactie van onze man in het Philips Stadion:

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Dat was 'm dan. Feyenoord voor het eerst deze eeuw kampioen, zeg ik steeds minder voorzichtig, na 1-0 nederlaag uitgeblust Ajax. #psvaja

EINDSTAND: PSV 1 AJAX 0

'90+5 PSV wint de topper van Ajax. Feyenoord nu 4 punten los van de Amsterdammers met nog twee wedstrijden te gaan. In de laatste seconden kreeg Joshua Brenet het nog voor elkaar tot drie keer toe André Onana niet te verschalken, maar dat zal PSV een worst zijn. De ploeg wint voor het eerst dit seizoen een topwedstrijd én houdt theoretisch gezien nog een kans op de tweede plaats en dus voorronde Champions League. Ajax leek niet bij machte, ongetwijfeld door die pot tegen Schalke zal men zeggen, om het PSV echt lastig te maken.

Pereiro pakt nog geel

'90+3 Professionele overtreding, zeggen ze dan. Gaston Pereiro haalt de counter eruit ten koste van geel na een tackle op Davy Klaassen.

Vier minuten extra tijd

'90+1 Publiekswissel voor Jürgen Locadia, vooralsnog de enige doelpuntenmaker van de dag. Jeugdspeler Sam Lammers komt erin, geen Luuk de Jong dus. Vier minuten extra tijd, telt Blom.

Twitter avatar PSV PSV 90 - Een publiekswissel voor doelpuntenmaker Locadia. Hij wordt vervangen door Lammers. #psvaja https://t.co/wyGONScrMH

Enorme kans Locadia

'90 De spits kiest er voor bij een hoge bal zijn slechte been te vermijden en met zijn rechter knalt hij uiteindelijk van dichtbij hoog over.

En daar komt de frustratie eruit

'87 Opstootje tussen Jürgen Locadia en Justin Kluivert, die natrapt op de PSV'er. Ook daar wordt wel eens rood voor gegeven. Blom doet het af met geel voor beiden, gezien Locadia als een vechterbaasje reageerde op de actie van Kluivert. De scheids had de grootste moeite beiden uit elkaar te krijgen.

Slotfase gaat in

'84 Met nog wat extra tijd na het stilleggen vanwege die protestactie, kunnen we stellen dat de laatste tien minuten zijn ingegaan. PSV, op 1-0 door die vrije trap van Jürgen Locadia, heeft eigenlijk weinig gevaar veroorzaakt voor het doel van André Onana. Anderzijds is Ajax eigenlijk nog geen moment in staat geweest om een langere periode in de wedstrijd de urgentie aan de dag te leggen die past bij een ploeg die strijd voor de laatste kans op de landstitel.

Remmen los?

'79 Eindelijk iets dat op een offensief lijkt van Ajax, dat de defensie van PSV goed onder druk zette. De kwetsbaarheid is er al het hele seizoen bij de Eindhovenaren, getuige de ranglijst. Maar legt Ajax die op tijd en doeltreffend bloot?

Eindelijk geel voor Guardado, ook Veltman beboekt

'77 Na menig vervelende overtreding is voor Kevin Blom de maat vol: geel voor Andres Guardado, die voor PSV vanmiddag meer lijkt te ontregelen dan regelen. Joél Veltman reageert en ontvangt ook geel.

Laatste 15 minuten

'76 Ajax slaagt er niet in een offensief op te zetten, PSV drukt anderzijds niet door. Maar het zijn de Amsterdammers die zullen moeten, maar geen indruk maken echt te geloven in het verkleinen van dat gat naar Feyenoord van 4 punten naar 1 punt. Lasse Schöne eruit nu, Peter Bosz brengt met Donny van de Beek zijn laatste wisselspeler.

De Jong spectaculair

'72 Uit een corner die ontstond na een gesmoord schot van hem, haalt Siem de Jong op redelijk spectaculaire wijze uit. Hij plukt de bal met een volley uit de lucht, maar schiet over.

Ziyech verspilt weer een vrije trap

'67 Lasse Schöne zal er toch een keer genoeg van krijgen, toch? Hakim Ziyech morst ook met zijn derde poging om met links een vrije trap van kort buiten de zestien binnen te krullen. Aan de andere kant Matthijs de Ligt bijna duur in de fout met een slappe terugspeelbal waar André Onana net iets eerder is dan Steven Bergwijn. Het jonge PSV-jeugdproduct maakt hierna plaats voor Siem de Jong.

Zoet redt op Schöne

'63 Lasse Schöne probeert een verraderlijk laag en stuiterend schot van buiten het strafschopgebied, maar Jeroen Zoet nu zeker bij zijn ingrijpen. Ook Kasper Dolberg doet een poging, maar PSV wankelt nog niet. De ploeg is wel minder aan de bal en lijkt niet zo goed te weten wat de strategie is, slordig aan de bal ook in deze fase. Het lijkt er ook op dat Kluivert en Neres de backs van PSV wat meer werk bezorgen waardoor zij minder in de aanval kunnen.

Nog een half uur voor Ajax

'61 Ajax is zeker sterker na rust dan de ploeg er voor was, maar echt gevaarlijk worden de Amsterdammers nog niet. De ploeg van Peter Bosz slaagt er nog niet in PSV onder druk te zetten. Nog een half uur voor zijn ploeg om de 1-0 om te buigen in winst, anders is die landstitel praktisch buiten bereik.

Update Traoré

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax UPDATE | Traoré heeft last van zijn lies en werd daarom gewisseld. #psvaja https://t.co/qq6AMyzXpq

Ondertussen op het veld...

'55...loste Gaston Pereiro een niet al te gevaarlijk schot op André Onana en misplaatste Lasse Schöne een hoge pass in 'de zestien' van PSV waardoor Ajax een potentieel gevaarlijke situatie niet verzilverde.

Wedstrijd stilgelegd

'53 Brand in het Philips Stadion. Zwarte rook vanuit de Noord-tribune. Wat een brandje leek, schijnt nu een protestactie te zijn geweest onder supporters, die zwarte rook creëren en daarmee ook veel toeschouwers het zicht op de wedstrijd ontnemen. Blom hervat te pot.

Twitter avatar DutchGoalsAMore Dutch Goals And More 52' 🌫 Black smoke in Eindhoven!
#psv #ajax #psvaja
#fans #eredivisie https://t.co/hkoO20xe2x

Neres mist

'50 Met een beetje meer geduld had David Neres de 1-1 gemaakt. Op een inworp reageert hij snel, Jeroen Zoet doet weer raar en komt enorm ver uit, Neres de kans gevende om hem te omzeilen. Maar de Braziliaan draait daarna te vlug naar een schot: naast.

Kluivert gevaarlijk

'49 eerste keer dat Justin Kluivert voor gevaar zorgt; hij dartelde brutaal van rechts het strafschopgebied in, PSV werkt ternauwernood weg. Het was de eerste keer dat Ajax achter de defensie van PSV geraakte: een begin van Ajax aan de tweede helft dat meer belooft .

Neres komt erin bij Ajax

'46 Daar is de dekselse Braziliaan die de laatste weken al vier goals in zes duels maakte. Tweede helft onderweg dus met David Neres, en zonder Amin Younes. Ajax dus met nog maar één wissel nadat beide vleugelspelers als het veld verlieten. Ook PSV wisselt: Gaston Pereiro komt voor Bart Ramselaar, die kort voor rust ongelukkig botste met André Onana.

Enerverend, maar ook kwalitatief hoogstaand?

PSV-Ajax kende een eerste helft waarin genoeg gebeurde en het spel redelijk vlot op en neer ging, met de Eindhovenaren als partij die iets bovenliggend was. En dat ondanks dat Ajax móet winnen. Maar PSV blonk nu ook weer niet bovenmatig uit, dus wie weet.

Twitter avatar WesBeuvink Wes Beuvink Vooral Ajax is erg slordig (74% succesvolle passes). Een van de laagste dit seizoen. Sánchez (63%) laagste van alle veldspelers. #psvaja
Twitter avatar barthinke Bart Hinke Vermoeidheid i.c.m vrijwel gelopen titelrace doet spel Ajax weinig goed. PSV trouwens niet veel beter. #psvaja. Vanavond #reabar dan maar.

Elders op de velden...

...scoorde Lazio Roma, met Wesley Hoedt en Stefan de Vrij in de basis, vanmiddag vijf goals in de eerste 27 minuten van de wedstrijd tegen Palermo. In Engeland is de halve finale van de FA Cup tussen Arsenal en Man City 1-1 met nog vijf minuten te gaan in reguliere speeltijd, en Klaas Jan Huntelaar staat bij Schalke voor het eerst in de basis sinds eind september. Vanavond in Spanje (20.45u) natuurlijk nog El Clásico tusen FC Barcelona en Real Madrid. Leuke gelijkmaker van Nacho Monreal voor Arsenal:

Interview Siem de Jong

Hij zit op de bank tegen zijn oude club, maar was eerder dit seizoen tegen Ajax juist zo bepalend voor de uitslag (1-1). NRC-voetbalverslaggever Fabian van der Poll sprak voor de topper tussen zijn huidge club PSV en de Amsterdammers met Siem de Jong:

RUSTSTAND PSV 1 AJAX 0

'45+3 Hachelijk momentje nog in blessuretijd voor Jeroen Zoet, die een terugspeelbal van Nicolas Isimat-Mirin slecht aanneemt en bijna Kasper Dolberg een kans biedt. Maar het blijft 1-0 door die fraaie vrije trap van Jürgen Locadia. Rust.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Rust. Die komt op tijd, het werd met de minuut slechter. Jeroen Zoet met een gebbetje biedt bijna Dolberg nog de 1-1. Gaat net goed. #psvaja

Ramselaar neer met Onana

'45 André Onana komt ver uit het doel en raakt met zijn elleboog de inkomende Bart Ramselaar, die ook ongelukkig neerkomt. Ongelukkige actie voor de doelman die helemaal naar het uiteinde van het strafschopgebied kwam voor deze actie. Beiden staan weer.

En ook geel voor Ajax

'43 Lekkere vijf minuten voor Blom, die Bertrand Traoré geel geeft voor een overtreding op Joshua Brenet. Traoré verlaat meteen het veld, blijkbaar toch geblesseerd, en maakt plaats voor Justin Kluivert. Dat zal helpen bij de toevoer richting Dolberg.

Weer geel PSV

'40 Nu toch wat onvriendelijk. Joél Veltman, die deze week zelf al niet uitblonk in slimheid, maakt een overtreding op Locadia, waarop Hector Moreno heel dom een duw geeft aan Veltman. Sommige scheidsen geven daar zomaar rood voor, Blom houdt het bij geel.

Geel Van Ginkel

'38 Eerste geel van de wedstrijd is voor PSV. Marco van Ginkel speelt de bal te ver voor zich uit en met de corrigerend bedoelde tackle raakt hij Davinson Sanchez vervelend. Kevin Blom heeft tot dusver geen lastige middag gehad. Sanchez heeft wel last en wordt buiten de lijnen genomen, Kluivert loopt nog steeds warm overigens. Onze man in het stadion vindt het geel wat zwaar:

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Marco van Ginkel gele kaart, was weinig aan de hand. Glijdt in een 50/50 met Sánchez, die pijn heeft aan z'n knie zo te zien. #psvaja

/up]

Half uur onderweg

'30 Er komt weer wat vuur in de wedstrijd, die na de 1-0 even in een impasse dreigde te raken. twee vrije trappen achter elkaar rondom het strafschopgebied van PSV. Hakim Ziyech slaagde er niet in vanaf de zijkant een inswinger te produceren. even later, vanuit eenzelfde positie als eerder, mag hij het opnieuw proberen maar brengt Jeroen Zoet redding.

GOAL GOAL GOAL!!

'25 Jürgen Locadia laat er geen twijfel over bestaan of hij terecht de voorkeur heeft gekregen boven Luuk de Jong. Hij krult een vrije trap hard binnen na een overtreding van Matthijs de Ligt: 1-0.

Daar waren ze in Amsterdam al bang voor

Vitesse gaf op gen enkele manier serieus partij aan Feyenoord vanmiddag, en dat zagen de mensen natuurlijk al wel een beetje aankomen:

Kluivert loopt warm

'22 Misschien toch problemen die Traoré daadwerkelijk parten spelen, aangezien Justin Kluivert uit de dug-out is gestuurd. Redelijk stormachtige eerste 20 minuten maken nu plaats voor een wat rustigere fase.

Ajax nu al last van slijtage?

'18 Bertrand Traoré wordt aan de zijlijn verzorgd. Laten de 120 minuten van donderdag bij Schalke zich nu al voelen? Voorlopig keert hij terug in het veld.

Terwijl het zonnetje voorzichtig doorbreekt...

...kunnen we nu definitief een punt zetten achter een fraaie voetbalstatistiek die de eredivisie al jarenlang rijk is, zo meldt NRC-voetbalverslaggever Bart Hinke vanuit het Philips Stadion:

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Formeel nu voor het eerst sinds 2009 geen van de gebroeders De Jong kampioen van Nederland. Beide op de bank bij PSV. #psvaja

Vrij trap Ajax op rand trafschopgebied

'14 Andres Guardado vloert Kasper Dolberg op zo'n 20 meter van het doel. Lasse Schöne is de specialist, maar Hakim Ziyech neemt 'm en trapt de bal recht in de muur.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Hakim Ziyech zet belabberde vrijetrappenreeks bij Ajax voort. Ideale afstand voor linkerpoot, 22,6 m., iets rechts van de as. Muur. #psvaja

Eerste tien minuten zijn leuk

'10 Onder aanvoering van de nieuwe captain Andres Guardado is PSV energiek aan het duel begonnen. Ajax zoekt nog een beetje naar grip op het duel, maar is zeker niet ongevaarlijk geweest.

Appèl voor penalty PSV

'5 PSV dacht even aanspraak te maken op een strafschop, maar in de counter die Ajax daarop plaatst wordt het pas echt gevaarlijk wanneer Bertrand Traoré na een knappe aanname richting doelman Jeroen Zoet dacht te gaan, maar de PSV'er is alert. Leuke, enerverende pot tot dusver, prima sfeer in het stadion.

PSV-Ajax onderweg

'1 In Eindhoven is gefloten voor het begin van de topper, waar vooral voor Ajax een hoop van afhangt. Eerste kansje is voor Jürgen Locadia, maar echt gevaarlijk wordt het niet. Ook Bart Ramselaar mag een schot lossen: 0-0.

Max Verstappen is er bij

Met een weinig vrolijk kijkende Luuk de Jong op de bank, toch de aanvoerder tijdens het overgrote deel van dit mislukte seizoen, gaat PSV-Ajax bijna beginnen. Op de tribune in elk geval één merkwaardige

toeschouwer:

Wie scoort wanneer?

Voor Ajax is het vanmiddag in Eindhoven een alles of niets wedstrijd. eigenlijk volstaat alleen winst om nog een reële hoop op de titel te mogen koesteren. PSV is klaar en mag, na onder meer negen gelijke spelen, nergens meer op hopen; de Eindhovenaren zijn na de zege van Feyenoord in Arnhem officieel onttroond als landskampioen.

De opstellingen: Ajax

Bij Ajax keert Kasper Dolberg terug in de basis waardoor Bertrand Traoré verkast naar de flank.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax Dit zijn de 1️⃣1️⃣ mannen die het tegen PSV moeten gaan doen! C'mon #Ajax! ⚪️🔴⚪️ #psvaja #wijzijnajax https://t.co/64Nu310aVr

De opstellingen: PSV

PSv begint met beide broers De Jong op de bank. Jürgen Locadia staat in de spits, Jorrit Hendrix en Jetro Willems zijn geblesseerd:

Twitter avatar PSV PSV OPSTELLING PSV Deze elf PSV'ers gaan vanmiddag de strijd aan met Ajax. Eendracht maakt macht. #psvaja https://t.co/Y227ixvM0C

PSV en Ajax warmen zich op

Twitter avatar PSV PSV Tijd voor de warming-up! 💪🏻 #psvaja https://t.co/xmctpV3GjO
Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax Opwarmen voor speelronde 32! ⚽🏃 #psvaja https://t.co/7mOdNSGwoz

En dan nu over naar Eindhoven...

...waar onze man Bart Hinke aanwezig is. Bij ajax is natuurlijk de vraag hoe de zware wedstrijd van donderdag bij Schalke nog gaat wegen vanmiddag.

Het laatste woord van onze van in Arnhem

NRC-sportverslaggever steven Verseput vat de middag van Vitesse-Feyenoord nog even samen:

Feyenoord heeft, zonder goed te spelen, met 2-0 gewonnen bij Vitesse en blijft zo op koers voor de eerste landstitel sinds 1999. De Deense topscorer Nicolai Jørgensen maakte in de eerste helft beide doelpunten. Vitesse speelde ondermaats en leek met het hoofd al bij de bekerfinale van volgende week, tegen AZ. Feyenoord piekte in de eerste helft en had verder kunnen uitlopen, maar liet diverse kansen liggen. De tweede helft had op papier afgedaan kunnen worden. De wedstrijd werd gespeeld in een merkwaardige ambiance, met veel Feyenoord-fans in de Vitesse-vakken. Het Hand in hand kameraden klonk geregeld in het Gelredome.

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Arnhem was even van Feyenoord. Nog nooit zoiets meegemaakt. #vitfey https://t.co/jiWdYuE3YR

Door de zege voert Feyenoord de druk op Ajax verder op, met nu tijdelijk vier punten voorsprong. Bij verlies van Ajax later vanmiddag tegen PSV kan Feyenoord in de volgende speelronde over twee weken landskampioen worden bij stadsgenoot Excelsior. Bij een gelijkspel van Ajax kan Feyenoord officieus kampioen worden bij Excelsior.

Sparta verliest van ADO

In Rotterdam is het bij die 0-1 gebleven na die heerlijke goal van El Khayati. ADO is dankzij de zege veilig.

Twitter avatar aad300 Aad de Mos Staf van @ADODenHaag proficiat samen met spelers en fans met handhaving #topprestatie

De huidige stand

1. Feyenoord 32-79
2. Ajax 31-75
3. PSV 31-69

EINDSTAND VITESSE 0 FEYENOORD 2

'90+2 Het is afgelopen in Arnhem: Feyenoord maakt geen fout en gaat gestaag verder richting landstitel. Op de 2-0 zege bij Vitesse valt niets af te dingen, wat het niet per se tot een aangename wedstrijd maakte. de druk ligt nu bij Ajax, dat om 16.45 uur gaat proberen de achterstand op Feyenoord terug te brengen van 4 naar 1 punt.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam VITESSE – FEYENOORD 0-2 (0-2)
10’ 0-1 Jørgensen
28’ 0-2 Jørgensen #vitfey https://t.co/bGGK95e1Zw

2 minuten extra

'89 De vierde official is er vroeg bij en geeft alvast aan dat de pot in Arnhem toch echt nog wat gerekt gaat worden. Minimaal 2 minuten erbij aan extra speeltijd. Het Gelredome wordt reeds minutenlang gevuld met gezang van de Feyenoord-aanhang, dat er voor het gemak dan maar een 'thuiswedstrijd' van maakt. "Wij worden kampioen!', klinkt het herhaaldelijk.

Ook Elia eraf

'87 Eljero elia gaat eraf en Miquel Nelom komt erin. De wedstrijd kruipt richting einde.

Eerste wissel Feyenoord

'85 Giovanni van Bronckhorst brengt zijn eerste wissel van de middag. Michiel Kramer mag, zoals wel vaker de laatste weken, minuten maken. Matchwinner Nicolai Jörgensen maakt plaats. Geen speeltijd voor Dirk Kuijt dus.

Vilhena doet poging

'80 De laatste tien minuten van het duel worden ingeluid door een schuiver van Tonny Vilhena dat vlak naast gaat. Feyenoord mag van Vitesse ondertussen het tempo van het bekende zomeravondvoetbal hanteren.

ADO veilig?

Ja, als de stand zo blijft in Rotterdam. Of als Sparta, dat richting nacompetitie gaat, natuurlijk op nog grotere achterstand wordt gezet.

Twitter avatar VI_nl VI ADO Den Haag leidt nog steeds met 0-1 bij Sparta Rotterdam. Als het zo blijft, is de club uit de Hofstad zeker van handhaving.

4 punten

'76 Nog een kwartier te gaan en Feyenoord heeft het gat naar Ajax vergroot naar 4 punten, met hierna nog twee duels te gaan: over twee weken uit naar excelsior en de week erop thuis tegen Heracles. Ajax kan de achterstand straks in Eindhoven terugbrengen naar 1 punt, waarna Go Ahead Eagles (thuis) en Willem II (uit) nog wachten. Mukhtar Ali vervangt Navarone Foor ondertussen bij Vitesse.

Feyenoordfans zingen elkaar toe

Ondertussen in het Gelredome, van de ene naar de andere tribune:

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Sfeertje in Gelredome. #vitfey https://t.co/uhmPDsS0Qx

Jones moet redden

'68 broodnodige redding van Brad Jones op een schot van Milot Rashica, die zonder tussenkomst van de doelman dan zomaar de 1-2 had gemaakt. Feyenoord weer wakker.

Feyenoord gaat mee

'61 Kwartier in de tweede helft gespeeld en Vitesse laat wat zien; schot van Lewis Baker na een corner voor de Arnhemmers. Feyenoord liet deze helft wel wat belovende aanvallen zien maar gaat in tempo en vurigheid nu een beetje mee in de teneur van Vitesse. Onze man in Arnhem:

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Het is zoals een Feyenoord-fan hier achter de perstribune constateert: het bloedt een beetje dood. Vitesse-Feyenoord 0-2. Nog een half uur

Maar je kunt het ook zo verwoorden:

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Kwartier onderweg in de tweede helft, waarin Feyenoord nog niet in de problemen is gekomen. #vitfey (0-2) https://t.co/kKooSvee1n

Kalmpjes aan

'55 Tien minuten onderweg in de tweede helft bij Vitesse-Feyenoord en het dreigt gezapig te worden. De Rotterdammers hoeven zich weinig in te spannen om dankzij het matige spel van Vitesse toch de regie te houden. Sparta-ADO staat nog steeds 0-1.

Correctie

Bij Ajax zal Kasper Dolberg vanmiddag niet door Justin Kluivert, maar door Younes worden geflankeerd.

Vitesse-Feyenoord hervat

'46 Nathan voor Alexander Büttner en Lassana Faye komt erin voor Arnold Kruiswijk bij Vitesse, dat hierdoor redelijk wat positiewisselingen teweeg brengt bij aanvang van de 2e helft.

'PSV-Ajax zonder broers De Jong'

Fox Sports meldt dat Phillip Cocu vanmiddag zowel Luuk als Siem de Jong op de bank laat. Jürgen Locadia in de spits, met naast hem Bart Ramselaar en Steven Bergwijn. Ajax speelt met Kasper Dolberg in de spits, geflankeerd door Justin Kluivert en Bertrand Traoré.

Ondertussen in Eindhoven

De aftrap van PSV-Ajax is om 16.45 uur. Langzaamaan begint de opbouw van de spanning aldaar.

Twitter avatar RikElfrink Rik Elfrink #Ajax arriveert bij het Philips Stadion. https://t.co/UzPOaqRKuu

En met het oog op de komende landstitel...

...kunnen we ook stellen dat Feyenoord bij winst tegen Vitesse later vanmiddag moet hopen op een nederlaag voor Ajax, want dan kan de club bij de volgende speelronde (over twee weken uit bij Excelsior) de titel pakken.

PSV officieus onttroond

Als Feyenoord de voorsprong behoudt in Arnhem, en voorlopig wijst niets op een ander scenario dan dat, is PSV na vanmiddag officieel onttroond als landskampioen. De kampioen van de laatste twee seizoenen kan Feyenoord dan niet meer achterhalen. Maar... voorlopig nog 45 minuten voetbal te gaan dus.

RUSTSTAND: VITESSE 0 FEYENOORD 2

'45 Geen seconde blessuretijd wordt bijgetrokken en zo gaan Vitesse en Feyenoord richting kleedkamers. De ruststand in Arnhem is 0-2 door twee treffers van Nicolai Jörgensen. Ook in Rotterdam bij Sparta-ADO is het rust: 0-1 door die geweldige goal van El Khayati.

Eerste mogelijkheid Vitesse

'43 Kort voor rust krijgt Navarone Foor een mogelijkheid om op doelman Brad Jones af te rennen, maar voor hij tot een schot komt wordt hij gestopt.

Bijna 3-0 voor Feyenoord

'37 Bijna zet Steven Berghuis de 3-0 op het bord, maar zijn puntertje ketst via de binnenkant van de paal weer het veld in, gevolgd door nóg een kans:

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput En nog een enorme kans voor Feyenoord. Rechtsback Nieuwkoop schiet één op één met Room op het lichaam van de doelman

Ook Steven Berghuis en Tonny Vilhena krijgen kort hierop nog kansen. Vitesse maakt op geen enkel moment de indruk met enige geestdrift dit duel te willen spelen, een bekerfinalist onwaardig, zou je zeggen. De fluitconcerten van het thuispubliek beginnen te komen.

'Typische Feyenoord-goal'

Onze man Steven Verseput vanuit het Gelredome:

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput 2-0 Feyenoord. Typische Feyenoord-goal. El Ahmadi jaagt door op Büttner, Toornstra geeft voor op Jørgensen, kopt binnen. Zijn 21ste goal

Feyenoordfans bedanken Fräser

Ze zijn volop aanwezig, in en buiten het uitvak in Arnhem. En ze bedanken Vitesse-trainer Fräser, die een geschiedenis heeft bij Feyenoord natuurlijk.

GOAL GOAL GOAL!!

'27 Wéér Nicolai Jörgensen! Feyenoord heeft zogezegd geen kind aan Vitesse. 0-2 in Arnhem na een prima uitgespeelde aanval, waar een eventueel onbestrafte overtreding van Karim el Ahmadi aan voorafging, van de Feyenoorders. Goal nummer 21 van het seizoen voor de Deense spits die afgelopen zomer voor 2,5 miljoen euro overkwam van FC Kopenhagen.

Ondertussen op de andere velden

wint Celtic de halve finale van de Schotse beker tegen rivaal Rangers (2-0) en - leuk voor de liefhebbers van Ajax - redt Arek Milik in de slotminuten een punt voor Napoli:

Bijna halverwege de eerste helft in Arnhem

'21: Hoofd bij de bekerfinale of niet; Feyenoord heeft hoe dan ook weinig te duchten van Vitesse. Vooralsnog althans. De Rotterdammers bepalen, zonder echt gevaarlijk te worden, het tempo en spelbeeld.

ADO komt Roda voorlopig tegemoet

Goed nieuws voor Roda: ADO is bij Sparta ook al snel op voorsprong gekomen. Abdenasser El Khayati tekent daar voor de 0-1 en met dit resultaat zou Roda boven de degradatiestreep blijven. wat een goal zeg:

Twitter avatar DutchGoalsAMore Dutch Goals And More 10' ⚽ BEAUTIFUL GOAL! El Khayati 0-1.
#adodenhaag #spaado
#elkhayati #eredivisie https://t.co/Z05Y3eXClR

Opnieuw veel Feyenoord-supporters meegereisd

Net als enkele weken geleden in de uitwedstrijd tegen Heerenveen zijn ook naar Arnhem meer Rotterdamse supporters aanwezig dan er in het uitvak passen.

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Gewenste scenario voor Feyenoord. Snelle voorsprong, 1-0, Jørgensen na een hoekschop. De halve hoofdtribune veert hier op in Gelredome

GOAL GOAL GOAL!!

'10: Binnen tien minuten is het raak voor Feyenoord. 0-1 Nicolai Jörgensen.

De goal valt uit een slecht weggewerkte corner door Vitesse, die Feyenoord verdiende na de eerste grote kans van de wedstrijd waarbij Jens Toornstra net voorlangs schoot.

Vitesse-Feyenoord onderweg

'4: De koploper is begonnen aan wedstrijd 32 van het seizoen 1617. Na vier minuten nog geen spannende momenten.

Competitievervalsing?

Die vermaledijde bekerfinale, zullen ze in Amsterdam wel eens kunnen gaan denken als de resultaten in Arnhem en Eindhoven vanmiddag niet ten faveure van Ajax zouden zijn.

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Twee grote vragen bij #vitfey zijn: hoe diep gaat Vitesse, de week voor de bekerfinale, en hoe handelt Feyenoord de druk. 5 min tot aftrap

Vitesse-coach en oud-Feyenoorder Henk Fräser zou hebben gezegd: "Natuurlijk laten we een doorgebroken speler lopen ipv onderuit te halen met de finale voor de boeg. Daar ga ik niet over liegen."

Afgelopen in Arnhem

Zure nederlaag voor Roda, dat lange tijd een punt leek mee te nemen uit Utrecht. De goal van Labyad in de 87e minuut maakt dat Sparta vanmiddag bij winst thuis tegen ADO Den Haag de 15e plek over kan nemen van Roda, dat daarmee officieel onder de degradatiestreep komt te staan.

Onze man in Arnhem

NRC-sportverslaggever Steven Verseput zit vanmiddag voor ons in het Gelredome. Het dak is open, de zon en wolken betwisten elkaar in het luchtruim boven Arnhem. Nog even de opstellingen:

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Feyenoord met dezelfde opstelling als vorige week tegen FC Utrecht. Dus geen Kuijt. Karsdorp terug in de selectie https://t.co/O15hzmqE2n

De generale verloopt goed voor Feyenoord

Het zonnetje is inmiddels terug in Arnhem.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Nog even afronden... vooral die van Jens zat er lekker in! 💥 #vitfey #Feyenoord https://t.co/Zks5Y4A5Br

FC Utrecht in slotminuten op voorsprong

De eerste wedstrijd van de eredivisiemiddag is die tussen FC Utrecht en Roda JC, dat tegen nacompetitie strijdt. Maar met nog een paar minuten op de klok, incasseren de Limburgers dan toch een treffer: 1-0. Oud-PSV'er Zakaria Labyad tekent voor de goal middels een heel behoorlijk gekrulde vrije trap.

Regen bij Vitesse-Feyenoord

Twitter avatar ArmanAvsaroglu Arman Avsaroglu Doen ze in Arnhem het dak eens open, regent het pijpenstelen. #vitfey https://t.co/PO2bY5ryrV

Fijne goal Matic

Allang niet meer spelend bij Vitesse en voor Feyenoord dus gen probleem vanmiddag: Nemaja Matic. De middenvelder had gisteren in die halve finale van de FA Cup tegen Tottenham een geweldige goal:

Twitter avatar FOXSportsnl FOX Sports Wat een geweldige goal van Nemanja Matic! #chetot #facup https://t.co/7R8ivJMW15

Topper voor Bas Dost

Gisteravond werd in Portugal ook een topper gespeeld tussen Sporting en Benfica. Bas Dost verdiende een strafschop voor Sporting, dat uiteindelijk genoegen moest nemen met een punt. Dost miste ook nog een enorme kans op 2-0.

Lekker voetbalweekend

De lastige uitwedstrijd van Feyenoord en de topper in Eindhoven zijn slechts een paar van de aansprekende affiches dit weekeinde. Vanavond staat in Spanje natuurlijk El Clásico op het programma: FC Barcelona moet daar winnen om nog aanspraak te maken op de titel. Gisteren stond in Portugal de topper. Ook de tweede halve finale van de FA Cup tussen Arsenal en Manchester City wordt vanmiddag nog gespeeld, nadat Chelsea zich gisteren ten koste van Spurs (4-2) plaatste voor de finale. In de Lgue 1 nemen Lyon en Monaco het vanavond tegen elkaar op en voor de Schotse beker staan Celtic en Rangers momenteel tegenover elkaar.

Fräser zet Nathan op de bank

Henk Fräser speelt tegen zijn oude club in ietwat gewijzigde opstelling ten opzichte van de zege vorige week bij Excelsior. De van Chelsea gehuurde Nathan moet plaatsnemen op de bank.

Twitter avatar MijnVitesse Vitesse Opstelling #Vitesse vs Feyenoord #vitfey, come on Vites!💛🌑 https://t.co/sfYmNODHrY

Feyenoord weer zonder Kuijt en Karsdorp

Net als vorige week, toen FC Utrecht thuis met 2-0 werd verslagen, speelt de lijstaanvoerder vandag zonder Dirk Kuijt en de van een blessure terugkerende Rick Karsdorp in de basis.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam OPSTELLING 📋 Deze Feyenoorders moeten het gaan doen in Stadion Gelredome! 🔴⚪️ #vitfey #Feyenoord https://t.co/0e97rJ9Lif

Welkom

Goedemiddag en welkom bij het liveblog dat nrc.nl vanmiddag bijhoudt over de ontwikkelingen in de eredivisie. Voor het eerst dit seizoen kan Ajax een speelronde eindigen als koploper; een eer die in 16/17 alleen nog Feyenoord ten deel viel. De Rotterdammer beginnen om 14.30u aan hun op twee na laatste competitiewedstrijd uit tegen Vitesse. Ajax gaat voor de topper tegen PSV op bezoek in Eindhoven: aftrap 16.45u. Wij zijn er de hele tijd bij!