Duitse AfD kiest aanvoerders verkiezingscampagne

De partij is intern zeer verdeeld. Op het partijcongres koos de partij voor de ervaren Gauland en de liberale econoom Weidel.

Alexander Gauland en Frauke Petry op het partijcongres. Foto Odd Andersen / AFP

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft zondag op het partijcongres in Keulen Alexander Gauland en Alice Weidel als nieuwe aanvoerders van de verkiezingscampagne gekozen.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel AfD kiest nestor Alexander Gauland en rijzende ster Alice Weidel tot Soitzenkandidaten, aanvoerders van de verkiezingscampagne

De 76-jarige Gauland was vicevoorzitter van de partij en is een politieke veteraan. Ook staat hij bekend als tegenstander van Frauke Petry, de huidige politiek leider die afgelopen week liet weten de partij niet langer te willen leiden. De 38-jarige Weidel is een liberale econoom.

Lees ook: Een aaneenschakeling van nederlagen voor Petry

De AfD, die bekend staat als anti-immigratiepartij, houdt dit weekend een bijeenkomst om hun partijkoers voor de Duitse verkiezingen in september te bepalen. De partij is intern zeer verdeeld. Met de keuze voor Gualand en Weidel lijkt de partij verder naar rechts op te schuiven.

Petry, die sinds 2015 de partij leidt, zette zich dit weekend nog in voor een ‘realistische politieke strategie’. Ze diende een motie in om een minder radicale koers te varen in de hoop te kunnen samenwerken met andere politieke partijen. Dit voorstel werd zaterdag afgewezen.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel ‘De politieke correctheid hoort op de mestvaalt van de geschiedenis’, aldus Alice Weidel

Tijdens een demonstratie tegen het AfD in Keulen raakten zaterdag twee politieagenten gewond. Er waren zo’n 50.000 mensen in de stad de straat opgegaan, onder wie duizend links-radicale activisten. Volgens een woordvoerder was de sfeer in de stad “enigszins agressief”.

Lees ook de reportage van correspondent Juurd Eijsvoogel: Petry verder verzwakt na pijnlijke nederlagen
    • Belia Heilbron