Amerikaanse man opgepakt in Noord-Korea

Het zou gaan om een Koreaans-Amerikaanse vijftiger. Ook uitte Noord-Korea nieuwe bedreigingen richting de Verenigde Staten.

Een van de Amerikaanse marineschepen die de Verenigde Staten richting Noord-Korea stuurde..
Een van de Amerikaanse marineschepen die de Verenigde Staten richting Noord-Korea stuurde..

Noord-Korea heeft vrijdag een Amerikaanse man opgepakt. Dat meldt persbureau AP op basis van berichtgeving van het Zuid-Koreaanse staatspersbureau Yonhap. Het zou gaan om een Koreaans-Amerikaanse vijftiger.

De man zou op de luchthaven van Pyongyang zijn gearresteerd nadat hij ongeveer een maand in het land was geweest. Hij stond op het punt het land te verlaten. Hij zou docent zijn geweest aan de Yanbian universiteit in China die een zusteruniversiteit heeft in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

Ook dreigde Noord-Korea zondag een Amerikaans marineschip te laten zinken om hun militaire macht te demonstreren. Japan liet zondag weten de Amerikaanse vloot marineschepen, die president Donald Trump onlangs richting Noord-Korea stuurde, te hebben versterkt met twee oorlogsschepen.

Spanningen

De spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten zijn de afgelopen weken opgelopen. Trump waarschuwde in een tweet dat hij “het probleem Noord-Korea” zelf wel zou oplossen, met of zonder hulp van China. Kort hierna toonde Noord-Korea tijdens een militaire parade in de hoofdstad met veel machtsvertoon nieuwe projectielen. Ook deed het land een rakettest die volgens Zuid-Korea en de Verenigde Staten mislukte.

Lees ook: Noord-Korea wil altijd terug kunnen schieten

Ondertussen dreigde de Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken afgelopen week met een “totale oorlog” als de VS militaire actie zouden ondernemen. De Noord-Koreaanse vice-ambassadeur van de Verenigde Naties beschuldigde de Verenigde Staten van het uitlokken van een “thermo-nucleaire oorlog”.

Noord-Korea dreigde zaterdag nog Australië aan te vallen met kernwapens als het land zich achter de Verenigde Staten blijft scharen. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence is dit weekend op bezoek in het Australïe.

Gevangen

In Noord-Korea zitten al twee Amerikanen vast. Vorig jaar januari werd de 22-jarige student Otto Warmbier opgepakt en tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld. Hij zou een banner met een politieke slogan hebben gestolen. In maart vorig jaar werd de 62-jarige Koreaanse-Amerikaan Kim Dong Chul veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid. De Amerikaanse missionaris Kenneth Bae die in 2012 werd veroordeeld tot vijfien jaar dwangarbeid, werd twee jaar later vrijgelaten.

Lees ook ons interview met Shin Dong-hyuk die ontsnapte uit een Noord-Koreaans strafkamp: Ontsnapt uit Kamp-14