Zombieprotocol

De Spaanse overheid heeft „diverse” plannen klaar liggen voor het geval er een invasie van zombies komt. De Spaanse senator Carles Mulet García was het beu dat hij op officiële vragen aan de overheid te vaak vage en algemene antwoorden kreeg, zo meldt de Spaanse krant El Mundo. Volgens de linkse oppositiepoliticus is dit een bewuste strategie om transparantie te vermijden, wat volgens de senator neerkomt op machtsmisbruik.

Om ‘Madrid’ tot helderheid te dwingen, formuleerde Mulet vijfhonderd vragen. Daaronder ook de ludieke vraag wat de protocollen zijn bij een ‘zombie apocalyps’, zoals bekend uit de tv-serie The Walking Dead en de cult classic Night of the Living Dead.

Bekijk hier de trailer van ‘The Walking Dead’:

Op die laatste vraag kreeg Mulet verrassend genoeg uitgebreid antwoord. Madrid liet weten dat een apocalyps zowel „een catastrofale situatie” of „het einde van de wereld” kan betekenen. In het laatste geval heeft de overheid geen plannen, „onder meer omdat op zo’n moment weinig kan worden gedaan”.

Wat betreft een ‘zombie apocalyps’ à la The Walking Dead is Madrid van plan de protocollen te gebruiken die gelden bij andersoortige crisissituaties, zoals een opstand of massale muiterij. Ook zijn er volgens de overheid specifieke plannen voor zombies, maar die werden niet geopenbaard. Madrid gelooft niet dat zombies „met hoeveel zij ook zijn” in staat zijn een apocalyps te ontketenen.

Overigens zijn de Spanjaarden niet de enigen met zombiebestrijdingsplannen. De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) lanceerden in 2011 een blog met tips voor burgers om zich tegen hordes zombies te weren.

Mulet was niet tevreden met de antwoorden, die volgens hem te laat kwamen en onvolledig waren. Maar de senator vindt de overheid vooral hypocriet. Volgens Mulet steekt Madrid meer tijd en energie in uitweidingen over een hypothetische ‘zombie apocalyps’, terwijl echt belangrijke maatschappelijke vraagstukken bij lange na niet zoveel aandacht krijgen. Volgens Mulet maakt dat gedrag de Spaanse overheid zelf een ‘zombie apocalyps’.

    • Casper van der Veen