Wielrenner Scarponi (37) omgekomen bij verkeersongeval

De renner van wielerploeg Astana werd tijdens een trainingsrit aangereden door een vrachtwagen. Hij was op slag dood.

Scarponi op archiefbeeld.
Scarponi op archiefbeeld. Foto Luca Zennaro/EPA

De Italiaanse wielrenner Michele Scarponi (37) is zaterdag omgekomen bij een verkeersongeval. De coureur kwam tijdens een trainingsrit in de buurt van zijn woonplaats Filottrano frontaal in botsing met een vrachtwagen en overleefde het ongeluk niet, bevestigt zijn ploeg Astana in een verklaring. Scarponi won in 2011 de Ronde van Italië.

Toegesnelde hulpdiensten konden weinig meer uitrichten en moesten volgens La Gazetta rond acht uur constateren dat Scarponi de aanrijding door de vrachtwagen. niet had overleefd.

Scarponi was op dat moment in training voor de Ronde van Italië, die op vrijdag 5 mei begint in Sardinië. De Italiaan was door zijn ploeg Astana als kopman aangewezen bij afwezigheid van de geblesseerde Fabio Aru. De coureur wist afgelopen maandag nog een etappe te winnen in de Ronde van de Alpen - voorheen de Ronde van Trentino.

Beelden van die etappeoverwinning. Tekst gaat verder onder de video:

Astana: een onbeschrijfelijke tragedie

De Astana-ploeg spreekt in een eerste reactie van een “onbeschrijfelijke tragedie”:

“Woorden schieten tekort. Onze renner Michele Scarponi overleed vanochtend terwijl hij op zijn fiets aan het trainen was, dichtbij zijn huis in Fillottrano. (…) Geboren op 25 september 1979 laat hij een vrouw en twee kinderen achter. (…) We verliezen een groot kampioen en een bijzondere jongen die altijd lachte in elke situatie. Hij was een voorbeeld voor iedereen. Astana staat de familie van Michele bij in deze tijd van rouw.”

Twitter avatar AstanaTeam Astana Proteam This is a tragedy too big to be written. Here is the official press release of the Astana Pro Team https://t.co/TDNc6MkkD1 Ciao Michele.

Vooral succesvol in Italië

De renner kwam gedurende zijn carrière uit voor onder meer Lampre, Acqua & Sapone en sinds vorig jaar de Astana-ploeg van manager Aleksander Vinokoerov. Zijn grootste succes vierde Scarponi in 2011 toen de ervaren klimmer de Ronde van Italië wist te winnen. Hij won tijdens zijn loopbaan ook drie ritten in de drieweekse Italiaanse rittenkoers. In de twee daaropvolgende jaren werd hij vierde.

Scarponi was vooral succesvol op de bergtoppen in eigen land. Zo zegevierde hij in 2009 in de Tirreno-Adriatico en wist hij ook de Ronde van Trentino op zijn naam te zetten. Verder reed Scarponi vooral als meesterknecht in dienst van anderen, de laatste jaren voor onder meer Vincenzo Nibali en Fabio Aru.

Dopingverleden

Scarponi was niet van onbesproken gedrag. De renner werd al eens twee jaar geschorst vanwege betrokkenheid bij de omvangrijke dopingaffaire rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Hij werd in 2012 voor drie maanden geschorst nadat hij bekende contact te hebben gehad met een andere omstreden dokter, Michele Ferrari. Daarna keerde Scarponi terug in het peloton en bleef hij tot op late leeftijd doorrijden.

Voormalig ploeggenoot Lieuwe Westra reageert op Twitter verslagen door het bericht:

Twitter avatar lieuwewestra Lieuwe Westra Wat een mooie dag moest worden begint met dat m’n goede maat vriend @MicheleScarponi is overleden geen woorden voor ben stil ! Rust zacht 😭

Ook andere collega’s reageren:

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling Siamo sconfitti dalla triste morte di Michele Scarponi. Desideriamo la sua famiglia e Team Astana tutta la forza.… https://t.co/wxwDo4UEyT
Twitter avatar albertocontador Alberto Contador Paralizado y sin palabras ante la noticia sobre el atropello a Scarponi,gran persona y siempre  con una sonrisa contagiosa.D.E.P amigo.
Twitter avatar alejanvalverde alejandro valverde Sin palabras. Se marcha una gran persona y un gran ciclista. DEP Michele Scarponi.
Twitter avatar BMCProTeam BMC Racing Team Our deepest condolences go out to the family and friends of Michele Scarponi and the entire @AstanaTeam. Our thoughts are with you all.