Wapenhandel

Zakenman Kouwenhoven veroordeeld tot 19 jaar cel

De Nederlander Guus Kouwenhoven is veroordeeld tot negentien jaar celstraf. Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 74-jarige zakenman schuldig bevonden aan wapenhandel en oorlogsmisdaden in Liberia tussen 2000 en 2003. Het Openbaar Ministerie eiste in februari twintig jaar cel tegen hem. Kouwenhoven werd in 2006 veroordeeld tot acht jaar cel wegens wapensmokkel. De eis van het OM was ook toen twintig jaar cel en een boete van 450.000 euro. Het hof sprak hem twee jaar later vrij. Het OM ging vervolgens in cassatie. De Hoge Raad verwees de zaak terug naar het gerechtshof. Kouwenhoven zou tijdens de burgeroorlog in Liberia „uit louter winstbejag” wapens en munitie hebben geleverd aan het regime van Charles Taylor en betrokken zijn geweest bij oorlogsmisdrijven. (NRC)