Tientallen vluchten vertraagd door voorjaarsdrukte Schiphol

Er staan lange rijen bij de incheckbalies, de beveiliging en de paspoortcontrole.

Door voorjaarsdrukte staan er lange rijen op Schiphol. Foto ANP

Door extreme voorjaarsdrukte zijn tientallen vluchten op Schiphol noodgedwongen vertraagd. De KLM heeft volgens een woordvoerder al meer dan vijftig vliegtuigen laten wachten, omdat passagiers door lange wachtrijen anders hun vlucht zouden missen. Bij minstens honderd mensen is dat al gebeurd.

Schiphol zegt extra personeel te hebben ingezet. Hoeveel precies, kan een woordvoerder niet zeggen. “We begrijpen dat het vervelend is voor reizigers, maar we doen er alles aan om de drukte in goede banen te leiden.”

Sneeuwbaleffect

De vertraging voor de passagiers kan oplopen tot een half uur. Doordat zo veel vliegtuigen later vertrekken, kan een sneeuwbaleffect ontstaan dat wereldwijd gevolgen heeft voor vliegschema’s. Een woordvoerder van de KLM verwacht dat in totaal zo’n honderd vluchten van de maatschappij vertraging kunnen oplopen.

De lange rijen staan bij de incheckbalies, de beveiliging en de paspoortcontrole. De drukte zaterdag zou vergelijkbaar zijn met piekdagen tijden de zomervakantie. Zondag en maandag zal het ook erg druk zijn, verwacht Schiphol. “Voor zaterdag rekenden we op 190.000 reizigers. Zondag en maandag gaan we over de 200.000″, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Lees ook: Tijdelijke hal Schiphol moet verrassend snelle groei passagiers beteugelen

Volgens KLM is Schiphol de afgelopen jaren te snel gegroeid. Vooral de hoeveelheid goedkope vakantievluchten is sterk toegenomen. Daardoor zou het vliegveld hoeveelheden passagiers zoals op zaterdag niet aan kunnen. KLM stuurde Schiphol begin deze maand een brandbrief, waarin het de luchthaven oproept maatregelen te nemen.

    • Christiaan Paauwe