Sociale partners op zijspoor bij formatie door ruzie WW

Het overleg tussen werkgevers en vakbonden ligt voorlopig helemaal stil, na een ruzie over de WW, en in de formatie van het nieuwe kabinet speelt ‘de polder’ daardoor nu geen rol meer. „De werkgevers hebben de polder onder water gezet”, zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen in NRC. „En politiek staan we buitenspel.”

Op vrijdagmiddag bleek wat de vakbonden eerder al vermoedden: de werkgevers willen nog niet meewerken aan een regeling voor de WW, waardoor werklozen die tien jaar hebben gewerkt, daarna nog drie jaar lang recht houden op een uitkering. Dat was nog een afspraak uit het sociaal akkoord van 2013, bedoeld om de korting van de WW die het kabinet-Rutte II doorvoerde, ongedaan te maken.

De vakbonden weigeren om nog met de werkgevers te praten zo lang die hun handtekening niet onder de WW-regeling zetten. „Voor ons is het onbestaanbaar dat de afspraak niet wordt nagekomen”, zei FNV-voorzitter Han Busker op de stoep van het kantoor van de Sociaal-Economische Raad (SER), waar de sociale partners bij elkaar waren gekomen voor overleg.

Volgens MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen hebben de werkgevers „vragen waarop nog geen antwoord is gekomen”. En: „Zoals het nu is, moeten de werkgevers de hele administratieve afhandeling doen.” De werkgevers leggen het nu eerst nog voor aan de besturen van de organisaties die ze vertegenwoordigen.

Interview Limmen pagina E2-3