Noord-Korea dreigt met kernaanval op Australië

De Koreanen noemen het een ‘suïcidale daad’ als Australië achter de VS blijft staan.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence (l) ontmoette zaterdag de Australische premier Malcolm Turnbull.
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence (l) ontmoette zaterdag de Australische premier Malcolm Turnbull. Foto Jason Reed / Reuters

Noord-Korea heeft gedreigd Australië met kernwapens aan te vallen, als het land zich in de Koreakwestie achter de Verenigde Staten blijft scharen. Dat meldt de Australische tv-zender ABC zaterdag.

De Noord-Koreanen reageren op uitspraken van de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop. Die zei eerder deze week dat het kernwapenprogramma van Noord-Korea een gevaar is voor Australië. Bishop verkaarde het bovendien eens te zijn met het Koreabeleid van de Amerikaanse president Donald Trump, die de laatste weken duidelijk heeft gemaakt dat de VS desnoods op eigen houtje een einde zullen maken aan het nucleaire programma van Noord-Korea.

‘Suïcidale daad’

Een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde Bishops uitlatingen zaterdag “een berg onzin”, en uitte dreigende taal:

“De Australische regering loopt blind achter Amerika aan. Als Australië de VS blijven volgen in het isoleren en onderdrukken van Noord-Korea, zou dat een suïcidale daad zijn. Dan komen ze binnen bereik van een Noord-Koreaanse nucleaire aanval.”

De Noord-Koreaanse dreigementen vallen samen met het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence aan Australië. Pence herhaalde zaterdag tijdens een ontmoeting met de Australische premier Malcolm Turnbull dat in de Koreakwestie “alle opties op tafel liggen”. Turnbull sloot zich bij zijn Amerikaanse gast aan. Hij noemde het regime van Kim Jong-un “roekeloos en gevaarlijk”.

Lees ook: Volgens Noord-Korea staat een nucleaire oorlog voor de deur

China

Volgens Turnbull heeft China een grote verantwoordelijkheid in de zoektocht naar een vreedzame oplossing van het Koreaconflict. China is Noord-Korea’s enige bondgenoot, maar het lijkt erop dat het geduld van president Xi Jinping met zijn stalinistische buurstaat langzaam opraakt. De Chinezen stuurden al ladingen Noord-Koreaanse steenkolen terug. Ook dreigden ze met “sancties zonder precedent” als het Kim-regime een nieuwe kernproef zou uitvoeren.

Lees ook: Geduld van China met Noord-Korea loopt ten einde

De Amerikanen oefenden ook grote druk uit op Noord-Korea om dat niet te doen. Vorige week zaterdag vierde Noord-Korea de Dag van de Zon, een belangrijke nationale feestdag. Er waren aanwijzingen dat het land een kernwapen zou testen. Dat gebeurde niet: het bleef bij een testlancering van een ballistische raket. Het projectiel ontplofte kort na het opstijgen.