Boze NEC-supporters blokkeren ingang stadion

De club uit Nijmegen verloor van Excelsior en moet nu vechten tegen degradatie.

Foto ANP

Boze supporters van voetbalclub NEC hebben zaterdag in Nijmegen een ingang van het Goffertstadion geblokkeerd. NEC verloor eerder op de avond met 0-1 van Excelsior en moet vrezen voor degradatie uit de Eredivisie.

Volgens Omroep Gelderland ging het om ongeveer tweehonderd supporters. Op videobeelden is te zien dat ze “schaam je kapot!” scandeerden. Politieagenten stonden voor de deur van het stadion om te voorkomen dat de fans naar binnen gingen.

Trainer

NEC-trainer Peter Hyballa zei tegen Omroep Gelderland dat hij “angst had gezien bij zijn spelers”. De Duitse coach kwam kort naar buiten om de boze clubaanhang toe te spreken. “We zijn nog niet dood!”, verzekerde hij de fans. Niettemin moet zijn ploeg na de zevende nederlaag op rij serieus gaan vrezen degradatieplayoffs - of erger.

Hyballa spreekt de supporters toe. De tekst gaat verder onder de video.

NEC blijft na de verliespartij tegen Excelsior de zeventiende ploeg op de ranglijst, met evenveel punten als nummer zestien Sparta Rotterdam. Bij deze stand moeten beide clubs playoffs gaan spelen om lijfsbehoud in de Eredivisie.

Excelsior maakt zich dankzij de overwinning - de zevende van het seizoen - daarentegen los van de degradatiezone. De Rotterdammers hebben nu een gat van zes punten geslagen naar nummer zestien Sparta. De overwinning heeft Excelsior overigens te danken aan Mike van Duinen. De aanvaller kopte in de 58ste minuut raak.

Bloedstollende slotfase

Go Ahead Eagles, de nummer achttien van de Eredivisie, kwam ook in actie. Het leek er even op dat de Deventernaren in eigen stadion een punt konden scoren tegen FC Groningen, maar uiteindelijk won die club na een bloedstollende slotfase toch met 2-3.

In de 80ste minuut bracht Jesper Drost Groningen op 1-2. Eén minuut voor het einde van de reguliere speeltijd zorgde Darren Maatsen voor de gelijkmaker. Vervolgens zette Mimoun Mahi Groningen diep in blessuretijd alsnog op een beslissende voorsprong.

Met nog twee wedstrijden te gaan kan Go Ahead Eagles rechtstreekse degradatie praktisch niet meer ontlopen. Het team ligt vijf punten achter op NEC. Go Ahead moet dus hoe dan ook twee keer winnen. Met onder andere een uitduel tegen Ajax op het programma belooft dat een loodzware opgave te worden.

AZ en Heracles winnen

Er werden zaterdagavond nog twee wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. AZ won in eigen huis met 2-1 van FC Twente. De Alkmaarders stegen naar de vijfde plek en zijn verzekerd van een plek in de playoffs om deelname aan de Europa League.

PEC Zwolle ging thuis onderuit tegen Heracles. Het werd 2-1 voor de ploeg uit Almelo. De nederlaag betekent voor PEC dat de club nog niet helemaal verlost is van degradatiezorgen. Het gat met de nummer zestien Sparta is nu vier punten, maar PEC - zelf veertiende - heeft een wedstrijd meer gespeeld.