March for Science

Wetenschap is niet ‘zomaar een mening’

Na de Women’s March heeft Amsterdam nu ook zijn March for Science. Zaterdagmiddag 22 april komen honderden wetenschappers en wetenschapsliefhebbers samen op het Museumplein om te laten zien dat „wetenschap niet zomaar een mening is”.

„Deze beweging is in Washington ontstaan, vooral uit onvrede met het beleid en de verkiezing van Trump”, zegt klimaatwetenschapper Appy Sluijs (37), die samen met andere wetenschappers voor het publiek zal spreken. Hij ziet de opmars van fact free politics als een risico. „Niet alleen bij Trump, maar ook bijvoorbeeld in Nederland is die neiging zichtbaar. De VVD schrapte onlangs nog een passage over klimaatverandering uit het verkiezingsprogramma omdat het niet zo’n groot probleem zou zijn.”

Ook student Bart Kerstjens (22) loopt zaterdag mee. Hij vindt dat wetenschap onvoldoende tot uitdrukking komt in beleid dat politici maken. „98 procent van de wetenschappers zegt dat global warming een probleem is, en een grote groep politici houdt zich er gewoon niet mee bezig.” Daarnaast vindt hij het belangrijk dat de wetenschap mensen helpt, in tijden van massaal socialemediagebruik, goede van foute informatie te onderscheiden.

Voor Appy Sluijs staat wetenschap boven opinie, omdat de wetenschap systematisch en aan de hand van data naar de waarheid zoekt. Hij begrijpt dan ook niet dat het vertrouwen erin afneemt. „Wetenschappers zeggen niets zonder dat het uitgebreid getest is, en voorzien elkaar van feedback.”

Wereldwijd vinden zaterdag ruim 500 Marches for Science plaats.

    • Mira Sys