Brieven

Leidschendam-Voorburg

Zo wordt de geschiedenis weggebeiteld

Eerder deze week was mijn geboorteplaats in het nieuws. Blijkbaar staan er op het lokale oorlogsmonument in Leidschendam-Voorburg de namen van drie omgekomen SS’ers tussen joden en verzetsstrijders. Schande!

De gemeente zal ervoor zorgen dat de namen voor de herdenking op 4 mei zijn weggehaald, meldt Omroep West. Een ambtenaar met hamer en beitel – en het probleem is opgelost.

Misschien roep ik hiermee wel een hoop boze reacties op, maar wat maakt het eigenlijk uit dat die namen erop staan? Waarom moet de slechte kant van het verhaal met hamer en beitel uit de geschiedenis verwijderd worden?

Het frustreert me dat we na ruim zeventig jaar nog niks geleerd lijken te hebben.

Nog steeds zijn we vingertjes aan het wijzen. En nu de volgende wereldoorlog opeens toch wel een reële mogelijkheid lijkt te worden, is het tragisch dat we onze geschiedenis wederom negeren.

De wereld slaapt en een spelletje blufpoker tussen twee totaalidioten – Trump en Kim Jong-un – komt akelig dicht bij een escalatie. Maar wij maken onszelf nog steeds wijs dat we hebben geleerd van onze fouten. Elke 4 mei weer. Twee minuten lang.

Noem me wat je wilt, maar ze krijgen allemaal mijn twee minuten stilte. De joden, de verzetsstrijders, en ook de SS’ers.