Opinie

    • Hans Ree

Hoog bezoek

Vlak na de slotceremonie van het Amerikaans kampioenschap vertrok Hikaru Nakamura naar Zwitserland voor de Korchnoi Zurich Chess Challenge, een jaarlijks toernooi dat sinds 2012 bestaat en waar nu voor het eerst de naam aan is verbonden van Viktor Korchnoi, die vorig jaar in zijn woonplaats Wohlen stierf.

Op het vliegveld en zelfs in het vliegtuig nog deed Nakamura mee aan een belangrijk Amerikaans internettoernooi en een paar uur na de landing in Zwitserland won hij in Zürich het inleidende snelschaaktoernooi – een aardigheidje om de lotingsnummers te bepalen – vervolgens het ‘echte’ toernooi met een semiklassiek speeltempo en tot slot een zwaar tellend snelschaaktoernooi. Het was het derde jaar op rij dat Nakamura in Zürich won.

Het toernooi was sterk, met twee oud-wereldkampioenen, Anand en Vladimir Kramnik. De eregasten die voor de gezelligheid waren uitgenodigd, mochten er ook zijn. Op foto’s zag ik Jan Timman, Anatoli Karpov, Genna Sosonko en Kirsan Iljoemzjinov. Die laatste kwam net van een vergadering in Athene met het bestuur van de FIDE, waar besloten was dat hij veel van zijn bevoegdheden zou overdragen aan de Griekse vice-president Georgios Makropoulos. Zo wordt een toestand geformaliseerd die in feite al jaren bestond. Makropoulos bestuurde de FIDE en Iljoemzjinov had zijn presidentschap om indruk te maken op zijn zakenpartners.

De sponsor die al deze sterren in Zürich bijeenbracht is Oleg Skvortsov, een Russische zakenman die ook een goede schaker is. Aan het begin speelde hij een partij tegen Anand. Hij kreeg 30 minuten bedenktijd plus 10 seconden per zet en Anand 15 minuten plus 10 seconden. Geloof het of niet, het werd een prachtige partij.

Anands dameoffer met 16…Dxg3+ wekte herinneringen op aan de beroemde partij tussen Stefan Levitsky en Frank Marshall die gespeeld werd in Breslau in 1912. Daar offerde Marshall ook zijn dame op g3 en volgens de legende (maar waarschijnlijk niet in werkelijkheid) wierpen de toeschouwers toen in verblufte bewondering een stroom goudstukken op het bord.

Oleg Skvortsov - Anand, Zürich 2017

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Lc5 4. c3 Pf6 5. d4 exd4 6. b4 Een ongewone zet die Skvortsov voor de gelegenheid had voorbereid. 6…Lb6 7. e5 d5 8. exf6 dxc4 9. De2+ Le6 10. b5 Pb4 Dit stukoffer was de eerste verrassing voor Skvortsov. Hij had gerekend op 10…Pa5. 11. fxg7 Tg8 12. cxb4 Df6 13. 0-0 Dxg7 14. g3 0-0-0 15. a4 d3 16. Db2

Zie diagram

16…Dxg3+ Nog een schokkende verrassing, een dameoffer. 17. hxg3 Txg3+ 18. Kh2 Txf3 Zwart heeft alleen een paar pionnen voor de dame, maar er zal meer komen. Om te beginnen dreigt hij mat. 19. Lg5 De witspeler zei later dat hij remises haatte en daarom niet op zetherhaling door 19. Kg2 Ld5 20. Kh2 Le6 had gespeeld, iets waar Anand overigens niet op in hoefde te gaan. Het best was 19. Dg7, waarna het de vraag is of zwart in de ingewikkelde stelling helemaal genoeg heeft voor de dame. 19…Ld4 20. Dd2 Tg8 21. Ta3 Zwart was al in het voordeel, maar 21. Tg1 was een betere verdediging. 21…h6 Nu wint zwart snel. 22. Tg1 Th3+ 23. Kg2 Txg5+ Wit gaf op met het oog op 24. Kf1 Txg1+ 25.Kxg1 Ld5 en mat. Hij had nog 24. Dxg5 kunnen proberen, maar in het eindspel beslissen dan zwarts vrijpionnen.

    • Hans Ree