Guus Kouwenhoven

Zakenman krijgt 19 jaar voor wapenhandel en oorlogsmisdaden in Liberia en Guinee

De Nederlander Guus Kouwenhoven is veroordeeld tot negentien jaar celstraf. Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 74-jarige zakenman schuldig bevonden aan wapenhandel en oorlogsmisdaden in Liberia tussen 2000 en 2003. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in de heropende zaak in februari twintig jaar cel tegen hem. Kouwenhoven werd in 2006 veroordeeld tot acht jaar cel wegens wapensmokkel. De eis van het OM was ook toen twintig jaar cel en een boete van 450.000 euro.

Het hof sprak hem twee jaar later vrij en had hierbij forse kritiek op het OM en de nationale recherche omdat veel getuigen tegenstrijdige verklaringen aflegden. Het OM ging in cassatie. De Hoge Raad stelde in april 2010 het OM in het gelijk: het hof had de beslissing tot afwijzing van het horen van de twee anonieme getuigen onvoldoende gemotiveerd.

De zaak moest door het gerechtshof in Den Bosch opnieuw behandeld worden. Kouwenhoven steunde gedurende de burgeroorlog in Liberia, tussen 200 en 2003, het regime van Charles Taylor. Deze werd in 2013 in hoger beroep veroordeeld tot 50 jaar na een proces voor het Speciaal Hof voor Sierra Leone.

Kouwenhoven was tijdens de oorlog werkzaam als zakenman in de houtindustrie. Zijn naam werd genoemd in internationale rapporten over wapenhandel in Liberia. Hierop werd in 2004 een onderzoek ingesteld door het OM. Kouwenhoven zou „uit louter winstbejag” wapens en munitie hebben geleverd aan het regime van Taylor en betrokken zijn geweest bij oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee, door levering van onder andere wapens, geld en goederen. Het gerechtshof acht nu bewezen dat hij zijn houtkapbedrijven gebruikte om wapens te importeren, op te slaan en te distribueren in Liberia: „Deze wapens werden door Taylor gebruikt in een gewapend conflict met rebellen, waarbij gedurende meerdere jaren weerloze burgers het slachtoffer werden.”