Enquête NRC

Russische jongeren kritisch op eigen land, wars van repressie en gericht op Westen

Tv kijken ze nauwelijks, homo’s zijn oké en Rusland moet op de schop. De jongeren die door heel Rusland op 26 maart de straat op gingen tegen corruptie, laten zich graag inspireren door het Westen. In Rusland en hun eigen toekomst hebben ze minder vertrouwen, zo vertellen ze aan NRC. Honderd Russische jongeren tussen de 16 en 38 jaar vulden op verzoek van deze krant een online enquête in met vragen over hun bezigheden, hun toekomstverwachtingen en ideeën over Rusland.

Het resultaat van die steekproef vormt een inkijk in het leven van de Russische jeugdige voorhoede, een groep die zich zorgen maakt over de toekomst van het land. Sociologen noemen ze ‘Generatie Z’, de ‘Krim-generatie’ of de ‘protestgeneratie’.

Ruim de helft van de respondenten geeft aan weleens meegelopen te hebben in een demonstratie. Digitaal zijn ze verbonden, hun nieuws halen ze online, via sociale media en bij kritische sites en blogs. Volgens socioloog Jelena Omeltsjenko is de Krim-annexatie een verbindende gebeurtenis in hun leven. „Daarmee blijven ze zich misschien wel voor altijd identificeren. Ze willen gehoord én gezien worden, maar voelen zich genegeerd door de macht.”

Wie zijn hun voorbeelden? Oppositieleider Aleksej Navalny werd genoemd, en de vermoorde politicus Boris Nemtsov en andere activistische Russen. Gevraagd naar ‘de beste eigenschap van het Westen’ noemen de jongeren niet alleen de kwaliteit van leven, maar vooral ook de vrijheid van meningsuiting, het respect voor het individu. Over Rusland zijn de jongeren kritisch. De vraag ‘hoe kun je succesvol zijn in Rusland’ beantwoordt een groot aantal cynisch: „stelen”, „liegen’, „connecties”. De reden daarvoor lijkt duidelijk: 78 procent van de respondenten kreeg ooit te maken met corruptie.

De jonge Rus pagina 20-21
    • Eva Cukier
    • Steven Derix