Opinie

‘Dubbele nationaliteit moet verdwijnen’

Stelling Steun die bijna driekwart van de stemmende Turkse Nederlanders aan Erdogan gaf, heeft de discussie over dubbele nationaliteit doen oplaaien.

De PVV werkt aan een wetsvoorstel dat twee paspoorten verbiedt. De stelling luidt: ‘Dubbele nationaliteit moet verdwijnen.’

Mustafa Aslan, oud-campagneleider AK-partij Nederland en secretaris UETD: „Turkse Nederlanders die stemden, maakten gebruik van hun democratisch recht. Hoe kan dit een discussie ontketenen over afschaffing van de dubbele nationaliteit? Wat willen ze ermee bereiken? Ons een intrekbare verblijfsvergunning geven of terugsturen naar Turkije? Critici zouden zich moeten afvragen waarom 71 procent van de Turkse stemmers ‘ja’ zei tegen de grondwetswijziging. Het gaat ons niet om meer macht voor Erdogan maar om het systeem. Dat maakt Turkije sterker en draagt zo bij aan meer stabiliteit in een onstabiele regio.”

Mehmet Cerit, hoofdredacteur Zaman Vandaag: „Afschaffing van de dubbele nationaliteit is symboolpolitiek. Integratie hangt niet af van een tweede paspoort. De Turkse Nederlanders die lonken naar Turkije zijn Turken van de tweede en derde generatie. Zij zijn het product van hun opvoeding maar ook van het Nederlandse onderwijs. Als samenleving hebben we daar steken laten vallen. Aan de andere kant: slechts 45 procent van alle Turkse Nederlanders heeft gestemd. Ruim 50 procent niet. Het merendeel doet het wel goed.”

Erik-Jan Zurcher, hoogleraar Turkse talen en culturen: „Afschaffing van de dubbele nationaliteit is niet dé oplossing maar kan er wel aan bijdragen. Dubbele nationaliteit is ingevoerd om praktische problemen voor expats te verminderen maar lijkt een middel geworden voor politieke beïnvloeding en mobilisatie van Nederlandse burgers door een buitenlandse mogendheid. Dat moet ook actief worden bestreden. Koppeling kan ook: dubbele nationaliteit alleen handhaven als de Turkse regering zich verre houdt van politieke propaganda en mobilisatie onder Turkse Nederlanders. Zij moeten direct en individueel worden benaderd om hen een duidelijker gevoel van erkenning als honderd procent Nederlanders te geven. Overheden moeten de ‘Turken’ ook niet telkens meer aanspreken als groep. Dat versterkt de identificatie met Turkije.”