dieselgate

Volkswagen moet 2,6 mld euro boete betalen in Verenigde Staten

Volkswagen is vrijdag in de VS veroordeeld tot een boete van 2,6 miljard euro voor het dieselschandaal. De boete vloeit voort uit onderhandelingen tussen de Amerikaanse overheid en de autofabrikant. Volkswagen had al schuld bekend aan samenzwering en het hinderen van strafrechtelijk onderzoek. In de VS heeft Volkswagen bij in totaal 600.000 dieselauto’s gesjoemeld met de uitstoot. Op de testbank stootte de motor van deze auto’s veel minder giftige stoffen uit dan op de weg. Wereldwijd gaat het om 11 miljoen auto’s waarbij de software gemanipuleerd is. Los van de boete van 2,6 miljard euro moet Volkswagen in de VS 1,4 miljard euro betalen aan milieu-organisaties in een civiele zaak. Daarnaast betaalt Volkswagen 10,3 miljard euro om auto’s terug te kopen en voor andere schikkingen. (AP)

    • Eppo König