dieselgate

Volkswagen krijgt 2,6 mld euro boete in VS

Foto EPA

Volkswagen is vrijdag in de Verenigde Staten officieel veroordeeld tot een boete van 2,6 miljard euro voor het dieselschandaal. De boete vloeit voort uit onderhandelingen tussen de Amerikaanse overheid en de autofabrikant. Volkswagen heeft zes weken geleden al schuld bekend aan samenzwering en het hinderen van strafrechtelijk onderzoek. De rechter, Sean Cox, wilde meer tijd om de argumenten tijdens een hoorzitting af te wegen.

In de VS heeft Volkswagen bij in totaal ongeveer 600.000 dieselauto’s gesjoemeld met de uitstoot. Op de testbank stootte de motor van deze auto’s veel minder giftige stoffen uit dan op de weg. Wereldwijd gaat het om 11 miljoen auto’s waarbij de software gemanipuleerd is om schoner te lijken.

Los van de boete van 2,6 miljard euro moet Volkswagen in de VS 1,4 miljard euro betalen aan milieu-organisaties in een civiele zaak. Daarnaast moet de autofabrikant 10,3 miljard euro uittrekken om auto’s terug te kopen en voor andere schikkingen. Zeven medewerkers zijn door justitie gedagvaard, van wie er vijf in Duitsland wonen en van wie het niet waarschijnlijk is dat ze aan de VS uitgeleverd zullen worden.

Volkswagen krijgt in de VS verder een proeftijd van drie jaar en moet voortaan volledig meewerken met justitie. Ook is de autofabrikant onder toezicht geplaatst van een voormalig ambtenaar van het ministerie van Justitie. (AP)

    • Eppo König