Bier bij makers van Markthal- plafond

In de Hofbogen huist sinds begin april Eurotrash United, een etablissement uit de koker van Arno Coenen en Iris Roskam, bekend van hun enorme kunstwerk in de Markthal. De uitspanning bestrijkt drie van de Hofbogen en is gisteren met een uitgebreide fuif officieel geopend. Binnen valt als eerste de plafondschildering op, waarvan we de stijl herkennen uit de Markthal. In plaats van bloemen, groente en fruit zien we hier onder andere zwevende flessen bier. Niet zomaar bier, maar de brouwsels van Coenen zelf, met namen als Kaiser Küttlipp.

Het interieur is van de hand van Roskam en is een eclectische mix van vintage meubels, met Oost-Europese invloeden. Coenen tekende voor het plafond, de bar en de decoratieve biertonnen aan de muur waar onder andere een portret van dj Paul Elstak prijkt.

Bier is sowieso een centraal thema in Eurotrash, met achttien verschillende soorten op tap. Mathijs Goorhuis is mede-eigenaar en bedrijfsleider. „Dat varieert van Bavaria tot prijzige bieren als Magic Rock.” Op dit moment zijn twee bieren van Coenens Eurotrash Brewery verkrijgbaar, dat overigens niet op locatie wordt gemaakt. „Dat was oorspronkelijk wel het plan. We wilden dat bekostigen met crowdfunding maar dat is niet gelukt. Dit is allemaal met eigen geld opgezet, daar paste de brouwerij niet meer in.”

Voor de exploitatie werken ze samen met Ron Sterk, voormalig eigenaar van onder andere De Witte Aap en Café NRC. De locatie, op de rand van het centrum moet voor een extra impuls aan het gebied zorgen, waar Mono sinds een jaar als enige avondhoreca gevestigd is. „Mono was natuurlijk een echte pionier hier, maar samen hopen we dit gebied meer op de kaart zetten. Je merkt dat de industrie hier langzaam wegtrekt. Nu al komen mensen vanuit Schiedam of Zuid speciaal voor ons deze kant op. Het moet een beetje de sfeer van de Witte de With van vroeger worden, met veel aandacht voor kunst.” Een specifieke doelgroep heeft de zaak niet. „Het is voor mensen die dit leuk vinden, je kunt barhangen of een knus hoekje opzoeken en je hoort hier alles van metal tot balkanmuziek.”