Appen met stroom uit gebruikte batterijen

Met oude batterijen kun je je smartphone opladen. Scholieren uit Zwolle wonnen hiermee een wetenschapswedstrijd.

Wat doe je, als je zaklamp zwakker gaat schijnen? Je opname-apparaatje trager draait? Of je radiootje zachter klinkt? Dan haal je de batterij eruit en breng je die naar het inzamelingspunt in de supermarkt.

Maar helemaal leeg is de batterij dan nog niet. Zonde, vonden leerlingen van JenaXL, een school voor voortgezet onderwijs in Zwolle. De scholieren bouwden een apparaatje, waarmee je je smartphone kunt opladen met de restjes elektriciteit uit gebruikte batterijen. Ze wonnen hiermee deze week de hoofdprijs van 10.000 euro in de 3M Science Challenge, een wetenschapswedstrijd voor scholieren.

„Met dit apparaatje bespaar je elektriciteit en dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee”, zegt Charlotte Leliveld. Charlotte (14 jaar) is de jongste van het winnende team van JenaXL: „Ik hing al een tijdje rond in het technieklokaal, toen een jongen daar mij vroeg of ik wilde meedoen.”

De scholieren testten met een voltmeter 831 gebruikte batterijen, die ze leenden uit de inzamelpunten van supermarkten. „In meer dan de helft, 53,7 procent, zat nog reststroom”, vertelt Charlotte.

Vervolgens maakten ze een apparaatje waarin je een stuk of tien batterijen kan stoppen. Voorlopig gaat het om drie veel gebruikte batterij-typen: penlight (AA en AAA) en het 9 volt-blokje. Het apparaatje haalt de reststroom eruit en voedt een oplaadpunt voor de smartphone. „Een spanning van 5 volt is genoeg”, zegt Charlotte.

De scholieren willen de 10.000 euro gebruiken om van het proefmodel een echte lader te maken. Daarvoor gaan de scholieren samenwerken met de TU Delft. Charlotte: „We hebben allerlei ideeën. Zo is het misschien handiger om de reststroom op te slaan in een accu, zodat je daarmee je telefoon kunt opladen.”
    • Karel Berkhout