Brieven

10 Downing street en de pers

Wanneer komt daar eens een perszaal?

Theresa May geeft een persconferentie (foto in NRC 19/4). Staande achter een kaal lessenaartje, op straat voor haar ambtswoning, kondigt zij vervroegde verkiezingen aan. De minister-president draagt geen jas, maar behaaglijk is het zeker niet. Het was dinsdag ongeveer acht graden in Londen.

Tegenover haar staan enige tientallen cameralieden, geluidsmedewerkers, radiojournalisten en verslaggevers met een notitieblokje. Vooral de laatsten zullen de handen moeten warm wrijven om hun aantekeningen leesbaar op papier te krijgen.

In Den Haag heeft de premier zijn eigen RVD-zaal of Nieuwspoort; in Brussel zijn grote ruimten voor persontmoetingen. In Berlijn is er het pand van de Bundespressekonferenz; in Parijs ontvangt de president het journaille à l’occasion in de chic van het Elysée. Is Het Verenigd Koninklijk nou zo diep weggezakt dat het zich de luxe van een perszaal niet kan veroorloven en dat de media daar sinds jaar en dag op het kale asfalt te woord moeten worden gestaan?

    • Henk Schaaf