Zestien agressieve pitbulls mogen afgemaakt worden

De toenmalige eigenaren spanden een kort geding aan tegen het inslapen van de dieren. Die zaak verloren ze vrijdag.

Foto Lex van Lieshout/ ANP

Zestien pitbulls die vorig jaar in beslag genomen werden in Amersfoort, mogen worden afgemaakt. De voormalige eigenaren spanden een kort geding aan tegen de staat om de dieren in leven te houden, maar vrijdag stelde de Haagse voorzieningenrechter hen niet in het gelijk.

De zestien pitbulls werden tijdens een woninginval in oktober samen met nog tien andere honden van hetzelfde ras in beslag genomen. De eigenaren werden tijdens de inval aangehouden op verdenking van het organiseren van en deelnemen aan hondengevechten.

Lees ook: Een bodybuilder op vier pootjes

Een dierenarts constateerde dat de dieren niet goed verzorgd werden, te mager waren en dat sommige beesten agressief gedrag vertoonden. De voorpoot van één van de honden was verkeerd gespalkt en bij een andere pitbull waren wonden gehecht met nietjes.

De Rijksuniversiteit Utrecht testte alle honden op gevaarlijk gedrag. Daaruit bleek dat zestien van de zesentwintig pitbulls agressief gedrag naar mensen of andere honden vertoonden. De dieren in kwestie beten of waren moeilijk onder controle te houden.

Daarom ging de voorzieningenrechter voor deze zestien honden mee met de officier van justitie, die eiste dat de dieren zouden worden afgemaakt. De tien andere honden worden herplaatst.

    • Maarten Back