Zakenman Kouwenhoven veroordeeld tot 19 jaar cel

De 74-jarige zakenman is schuldig verklaard aan wapenhandel en oorlogsmisdaden in Liberia.

Foto Jam Hensema/ ANP

De Nederlander Guus Kouwenhoven is veroordeeld tot negentien jaar celstraf. Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 74-jarige zakenman schuldig bevonden aan wapenhandel en oorlogsmisdaden in Liberia tussen 2000 en 2003. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in de heropende zaak in februari twintig jaar cel tegen hem.

Twitter avatar HofDenBosch Hof ‘s-Hertogenbosch Guus K. schuldig aan illegale wapenhandel en medeplichtig aan oorlogsmisdrijven. Voorzitter begint met voorlezen strafmotivering. #uitspraak

Kouwenhoven werd in 2006 veroordeeld tot acht jaar cel wegens wapensmokkel. De eis van het OM was ook toen twintig jaar cel en een boete van 450.000 euro. Het hof sprak hem twee jaar later vrij en had hierbij forse kritiek op het OM en de nationale recherche omdat veel getuigen tegenstrijdige verklaringen aflegden.

Het OM ging vervolgens in cassatie. De Hoge Raad stelde in april 2010 het OM in het gelijk: het hof had de beslissing tot afwijzing van het horen van de twee anonieme getuigen onvoldoende gemotiveerd. De zaak moest door het gerechtshof in Den Bosch opnieuw behandeld worden.

Lees ook: Eenzijdige en zeer magere bewijsvoering

Burgeroorlog Liberia

Kouwenhoven steunde gedurende de burgeroorlog in Liberia - tussen 200 en 2003 - het regime van Charles Taylor. Kouwenhoven was tijdens die oorlog werkzaam als zakenman in de houtindustrie. Zijn naam werd genoemd in internationale rapporten over wapenhandel in Liberia.

Hierop werd in 2004 een onderzoek ingesteld door het OM. Kouwenhoven zou “uit louter winstbejag” wapens en munitie hebben geleverd aan het regime van Charles Taylor en betrokken zijn geweest bij oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee, door het leveren van onder andere wapens, geld en goederen. Het gerechtshof acht nu bewezen dat hij zijn houtkapbedrijven gebruikten om partijen wapens te importeren, op te slaan en te distribueren in Liberia:

“Deze wapens werden door Taylor gebruikt in een gewapend conflict met rebellen, waarbij gedurende meerdere jaren weerloze burgers het slachtoffer werden.”

    • Maarten Back