Polderoverleg vastgelopen na ruzie over WW

VNO-NCW zegt dat er extra tijd nodig is omdat de achterban nog veel vragen heeft over de eerder overeengekomen WW-reparatie.

Bezoekers van een banenmarkt in de Grote Kerk in Haarlem. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het polderoverleg tussen werkgevers en vakbonden komt voorlopig stil te liggen. De vakbonden FNV, CNV en VCP hebben alle overleg met werkgeversorganisaties tot nader orde opgeschort, zo maakten de vakbonden vrijdag bekend in een verklaring bij het kantoor van de Sociaal-Economische Raad (SER).

De werkgevers willen voorlopig niet meewerken aan een derde WW-jaar voor langdurig werklozen, zoals eerder was afgesproken met de vakbonden. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is er extra tijd nodig omdat de achterban nog veel vragen heeft over die WW-reparatie.

FNV-voorzitter Han Busker noemt het “onbestaanbaar dat afspraken niet worden nagekomen”. Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen zijn de werkgevers “bezig met de sloop van de polder”.

Op donderdagavond hadden de vakbonden al afgesproken dat ze de werkgevers een ultimatum oplegden: na jaren van onderhandelen zou er deze vrijdagmiddag duidelijkheid moeten komen. Eerder deze week had demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) al laten weten dat het kabinet akkoord is met de manier waarop de sociale partners het derde WW-jaar wilden regelen: met een premie van de werknemers zelf, de uitkering zou betaald worden uit cao-fondsen. De uitkering is bedoeld voor langdurig werklozen die langer dan tien jaar hebben gewerkt.

Lees ook: Werknemers gaan reparatie derde jaar WW betalen via fondsen

Impasse komt op politiek gevoelig moment

Politiek gezien komt het conflict op een gevoelig moment. De formerende partijen aan de onderhandelingstafel – VVD, CDA, D66 en GroenLinks – willen ook afspraken maken over de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld over de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte waar vooral kleine werkgevers een probleem mee hebben. Maar ook over de positie van goedkope flexkrachten en zzp’ers, waarmee de vakbonden op hun beurt een groot probleem hebben omdat vaste werknemers erdoor worden verdrongen.

In de Sociaal-Economische Raad (SER) proberen de werknemers en werkgevers daarover tot een akkoord te komen. Nu dat stil ligt, zullen de politieke partijen aan tafel er niet meer op wachten en zelf bedenken met welke oplossingen ze willen komen. Vooral D66 moet weinig hebben van het vaak stroperige polderoverleg, de VVD wil het liefst helemaal af van de Wet werk en zekerheid die het ontslagrecht en flexcontracten regelt. Het CDA is de enige partij aan tafel met een uitgesproken liefde voor de polder.

    • Petra de Koning