Waarom zijn de Franse verkiezingen zo belangrijk?

1 Waarom zijn de Franse verkiezingen zo belangrijk?

Met vier kandidaten die kans maken om de beslissende tweede stemronde te halen, zijn de Franse presidentsverkiezingen van 23 april en 7 mei de spannendste sinds mensenheugenis. Het zijn voor Europa dit jaar ook de belangrijkste verkiezingen. Hoe Frankrijk stemt, is bepalend voor de toekomst van de Europese Unie.

Twee van die vier kansrijke kandidaten staan ronduit vijandig tegenover de huidige Europese samenwerking. Voor Marine Le Pen van het nationaal-populistische Front National, zijn de verkiezingen een „referendum voor of tegen Frankrijk”. Als de Fransen haar president maken, dan wil ze binnen zes maanden een referendum over de vraag of Frankrijk lid moet blijven van de EU. Ze gaat direct met andere lidstaten in onderhandeling over „teruggave van soevereiniteit” en de uitkomst moet bepalen of ze campagne voert voor ‘Frexit’ of niet. De in de peilingen opstomende uiterst linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumise) wil een „onafhankelijk Frankrijk” en een eind maken aan wat hij het „Duitse Europa” noemt. De begrotingsregels voor de eurozone moeten ingrijpend worden herzien, vindt hij.

Nu een tweede kiesronde tussen deze twee antisysteemkandidaten niet meer is uitgesloten, neemt de nervositeit op de financiële markten toe. Vertrek van Frankrijk, de tweede economie van de eurozone, is het begin van het eind van de euro en van de EU zoals we die kennen.

Maar ook als Le Pen of Mélenchon het niet halen, kunnen deze verkiezingen ingrijpende gevolgen hebben. De sociaal-liberaal Emmanuel Macron (En Marche!) is de facto de enige die belooft de begrotingsafspraken van de eurozone te respecteren. Maar met de politieke versplintering die zich aftekent en de gevestigde politieke partijen in de touwen heeft hij weinig manoeuvreerruimte om de volgens hem voor Frankrijk en daarmee voor de eurozone noodzakelijke economische hervormingen door te voeren.

    • ---