Vijftien trampolines onderzocht en vijftien trampolines verboden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de verkoop van vijftien soorten speelgoedtrampolines van veertien merken verboden. Mankementen maken de trampolines onveilig voor kinderen, zegt het instituut. Ze zijn onmiddellijk uit de handel gehaald.

Het gaat om mankementen als onvolledige veiligheidsaanduidingen, een kussen dat niet groot genoeg is of een veiligheidsnet dat te laag is en zomaar kan losraken. Ze voldoen niet aan Europees veiligheidsnormen.

Volgens de NVWA betreft het zowat alle zelf in elkaar te zetten trampolines die online verkocht worden, bijvoorbeeld op webwinkel Bol.com. Daar worden ze nu van de site verwijderd, zegt een woordvoerder: „Klachten van consumenten over deze trampolines zijn ons echter niet bekend.”

Dat is op de eerste hulp wel anders. „Met letsels door trampolines hebben we zeer regelmatig te maken”, zegt Ties Eikendal, arts bij het Radboud UMC in Nijmegen en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Op poten, ingegraven, met een net eromheen – allemaal geven ze kans op letsel. „Kinderen vallen eraf of botsen met hun hoofden tegen elkaar.” Eikendal komt vooral botbreuken en hoofdwonden tegen.

Hoe vaak mensen gewond raken op de trampoline, is volgens Eikendal moeilijk in te schatten. In patiëntdossiers wordt de oorzaak van letsel wel vermeld, maar in het Letsel Informatie Systeem, de registratie van informatie van patiënten op de eerste hulp, staat alleen ‘val’ of ‘trauma’ genoteerd. „Ik werk hier nu tien jaar, maar kan niet zeggen of het aantal is toe- of afgenomen.”

VeiligheidNL, een non-profitorganisatie die zich inzet om ongevallen te voorkomen, heeft alleen cijfers uit 2005. Volgens een rapport van de organisatie belandden toen zo’n 400 mensen op de EHBO met trampolineletsel.

Twee weken terug begon VeiligheidNL de campagne Risicovol Spelen. Daarin geeft de organisatie ook tips over veiliger trampolinespringen: „De trampoline voldoende ingraven, hem niet te dicht bij een muur te plaatsen, en als het kind dan toch valt, de trampoline ergens in het gras of los zand te plaatsen.”

De lijst van trampolinemerken die uit de handel zijn gehaald, is terug te vinden op de website van de NVWA. Omdat geen enkele door de NVWA onderzochte trampoline aan de gestelde voorwaarden voldeed, overweegt de organisatie opnieuw onderzoek in 2018. Toestellen in overdekte trampolineparken zijn niet onderzocht.

    • Freek Schravesande
    • Mira Sys