Verloren gewaand werk Keith Haring op veiling

In Knokke beschilderde Haring voor de surfclub de container voor de surfplankopslag. Een Haags veilinghuis biedt het nu te koop aan.

Veiling: Surfers in Knokke, geschilderd door Keith Haring in 1987. Foto Venduehuis

Het Venduehuis in Den Haag veilt 16 mei een 12,5 meter lange zeecontainer die is beschilderd door Keith Haring, de beroemde Amerikaanse kunstenaar die in 1990 aan aids overleed. De container heeft een richtprijs van 1,5 tot 2 miljoen euro.

Haring beschilderde de container op 6 juli 1987 in de Belgische kunstplaats Knokke. In „één lange, vijf uur durende zwaai”, zegt Peter van Beveren, adviseur en expert hedendaagse kunst bij het veilinghuis. In zijn later gepubliceerde dagboeken noteerde de kunstenaar: „Ik begon aan een wandschildering en trok meteen een groot publiek. Tegen de tijd dat ik klaar was, klonk er applaus van de 50 tot 60 toeschouwers. De zon was echt heet en ik droeg zonnebrandolie en een hoed. Het publiek was ongelooflijk.”

Haring was in Knokke om tegen betaling een muurschildering te maken in het plaatselijke casino. Een traditie: eerder hadden de Belgische surrealisten René Magritte en Paul Delvaux daar ook muren beschilderd.

Te groot voor kijkdagen

De container, een opslag voor surfplanken, beschilderde Haring op eigen initiatief met zwarte en rode verf, een geste aan de plaatselijke surfvereniging. Niet veel later kocht een Belgische ondernemer het kunstwerk voor omgerekend 16.000 euro.

In 2009 spoorde de Verbeke Foundation, een museum in Oost-Vlaanderen, de verloren gewaande container op. Na een tentoonstelling ging de container in andere handen over voor „een enorm bedrag”, aldus Van Beveren.

De container is te groot om op de kijkdagen van de voorjaarsveiling te worden getoond. Op de binnenplaats plaatst het Venduehuis komende week wel een door leerlingen van de technische school Nimeto in Utrecht gemaakte replica van de schildering.

Voor belangstellenden organiseert het veilinghuis op 12 mei een busreis naar de loods waar de container is opgeslagen. Een „Haringparty”, noemt expert Van Beveren dit uitstapje. „Ik zeg tegen iedereen dat het Venduehuis vroeg in het seizoen al met haring komt.”

Nooit eerder heeft het Venduehuis een kunstwerk aangeboden met een richtprijs boven de 1 miljoen euro. De hoogste opbrengst ooit bij het Haagse veilinghuis werd november vorig jaar onverwachts gehaald, toen een oude Joodse olielamp met een geschatte opbrengst van maximaal 12.000 euro voor liefst 415.000 euro werd afgehamerd.

    • Arjen Ribbens