Van ontucht verdachte topman OM vrijgelaten

Vincent L. wordt verdacht van seks met een minderjarige jongen. Volgens de rechter-commissaris zijn er onvoldoende gronden om hem langer vast te houden.

Foto van de rechtbank in Amsterdam.
Foto van de rechtbank in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

De afgelopen woensdag op verdenking van seks met een minderjarige jongen aangehouden topman van het Openbaar Ministerie Vincent L. is vrijdagmiddag door de Amsterdamse rechter-commissaris weer op vrije voeten gesteld.

De rechter-commissaris stelt zich op het standpunt dat er wel sprake is van ,,ernstige verdenkingen’’, maar dat er onvoldoende gronden zijn om hem nu langer vast te houden.

Vier verdachten

In totaal zijn er in deze zaak vier mannelijke verdachten die ervan worden verdacht tegen betaling ontucht met een minderjarige rond de 16 jaar te hebben gepleegd. Een van die vier is de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het functioneel parket en landelijk fraudecoördinator. Het OM wilde dat hij langer in voorarrest zou blijven maar zag die vordering vandaag afgewezen.

De woningen van de vier verdachten zijn doorzocht, telefoons en digitale gegevensdragers zijn daarbij in beslag genomen. Uit het onderzoek zijn tot nu toe geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de vier verdachten - afkomstig uit Amsterdam en Amstelveen en variërend in leeftijd van 37 tot 58 jaar - elkaar kenden.

Twee van de vier mannen, onder wie de aanklager, zijn deze week aangehouden en vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechter-commissaris heeft vanmiddag de vorderingen inbewaringstelling van beide mannen afgewezen. De andere twee mannen zijn al eerder – in februari en in maart – aangehouden en voorgeleid aan de rechter-commissaris die ze in bewaring heeft gesteld en meteen, onder voorwaarden, heeft geschorst. Geen van de vier mannen heeft een strafblad.

Aangifte ouders na vondst berichten op telefoon

De politie is het onderzoek gestart naar aanleiding van de aangifte die de ouders van de minderjarige jongen in januari 2017 hebben gedaan nadat ze berichten in de telefoon van hun zoon hadden aangetroffen.

In verband met het lopende onderzoek zijn de aanhoudingen niet eerder naar buiten gebracht. Meer aanhoudingen in deze zaak worden volgens het OM niet uitgesloten. De aanklager Vincent L. is door het OM geschorst. Het OM bestudeert nog of het tegen de vrijlating in beroep gaat.