Tientallen slachtoffers bij aanval op basis Afghanistan

Als militairen verklede Taliban-strijders bliezen een bomauto op en openden het vuur.

Afghaanse militairen staan op wacht bij de legerbasis die vrijdag werd aangevallen door de Taliban. Foto Farshad Usyan / AFP

De Taliban hebben vrijdag bij de Noord-Afghaanse plaats Mazar-i-Sharif een basis van het regeringsleger aangevallen. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zegt tegen persbureau Reuters dat daarbij waarschijnlijk meer dan vijftig slachtoffers zijn gevallen. Hoeveel daarvan zijn overleden, is niet bekend.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) bracht donderdag en vrijdag een bezoek aan Afghanistan. Ze ging ook naar de Nederlandse troepen in Mazar-i-Sharif. Een woordvoerder van het ministerie laat vrijdagavond weten dat Hennis niet op de legerbasis was die werd aangevallen. De Nederlanders zitten zo’n twintig kilometer zuidelijker.


De locatie van Mazar-i-Sharif in Afghanistan. De tekst gaat verder onder het kaartje.

Bomauto

Zes aanvallers bluften zich volgens een woordvoerder van het Afghaanse leger een weg langs checkpoints. Ze reden in legervoertuigen, deden zich voor als militairen en zeiden dat ze gewonden nodig hadden die dringend naar het legerkamp moesten.

Eenmaal bij de poort van de legerbasis, ramde een bomauto van de aanvallers zich volgens een Al-Jazeera-verslaggever in de toegangspoort. Het leger zegt dat de aanvallers vervolgens het vuur openden met geweren en raketwerpers, bij de moskee op de legerbasis. Daar waren veel militairen net klaar met het vrijdaggebed.

Volgens de Afghanen werd één Taliban-strijder is gedood en zijn de andere vijf gearresteerd. Het Amerikaanse leger zegt echter tegen Reuters dat de aanval nog in gang is. De Taliban hebben de aanslag via een woordvoerder opgeëist.

Lees ook: Hennis: ‘Afghanistan kan nog niet op eigen benen staan’

De basis in Mazar-i-Sharif is het thuishonk van het 209de Legerkorps, het onderdeel van de Afghaanse krijgsmacht dat een groot stuk van het noorden van het land moet beschermen. Het 209de Korps werkt samen met Westerse coalitietroepen, die ook in Mazar-i-Sharif gelegerd zijn. Volgens woordvoerders van de Amerikaanse en Duitse strijdkrachten zijn er geen militairen van de coalitie getroffen door de Taliban-aanval.

Moeder Aller Bommen

Het aantal burgerslachtoffers dat viel bij de gewapende strijd in Afghanistan bereikte vorig jaar het hoogste niveau in vijftien jaar. Bijna 3.500 burgers kwamen om het leven. Aanslagen door de Taliban zijn een belangrijke oorzaak. Ook terreurbeweging Islamitische Staat (IS) richt geregeld bloedbaden aan.

Lees ook: Opnieuw een zware Amerikaanse luchtaanval, deze keer op IS in Afghanistan

Tegen die laatste vijand traden de Verenigde Staten vorige week hard op. De Amerikanen lieten de zogeheten ‘Moeder Aller Bommen’ vallen op een stelsel grotten en tunnels van IS. Bij de ontploffing van de krachtigste niet-nucleaire bom die de VS in hun arsenaal hebben, kwamen bijna honderd IS-strijders om.

    • Vincent Sondermeijer