ThuiskokSticky rice uit Thailand

Ik ben normaal gesproken niet zo’n fan van desserts – ik eet liever kaas toe –, maar volgens Sabine Koning, auteur van Reishonger, is dit gerecht zowat het goddelijkste op aarde. En voor vers fruit ben ik dan wel weer te porren. Het schijnt normaal gesproken een moeilijk gerecht te zijn om te maken, maar Koning zou zichzelf niet zijn als ze daarvoor een oplossing heeft verzonnen. Wie een magnetron heeft kan dit toetje nu op simpele wijze op tafel toveren.

Week de rijst 30 minuten in lauwwarm water. Spoel vervolgens af en doe de rijst in een magnetronbestendig kommetje. Schenk de kokosmelk bij de rijst in het kommetje en voeg de kristalsuiker en een snuf zout toe. Zet de kom met rijst vervolgens 3 minuten in de magnetron. Schep de rijst om en zet de kom weer in de magnetron voor 3 minuten. Herhaal deze stap net zolang tot de rijst gaar en goed plakkerig is. Snijd ondertussen de rijpe mango in reepjes. Laat de plakkerige kokosrijst goed afkoelen (of serveer warm als je hier de voorkeur aan geeft) en verdeel de plakjes mango over de rijst. Top af met de geroosterde sesamzaadjes en eventueel een beetje extra kokosmelk.