Brieven

Thierry Baudet en de vrouw

De jongens zitten te lanterfanten

Foto iStock

Vrouwen hebben gewoon meer interesse in familieachtige dingen, zei Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, tegen het blad Quote. Daarom zouden ze minder excelleren. Ik vraag mij af waar Baudet zijn standpunt vandaan haalt. Werp een blik op een willekeurige school en je zal zien dat er het hardst wordt gewerkt door de meisjes. Met de blocnotes die mijn vriendinnen en ik er in onze schoolcarrière doorheen hebben gejaagd, kan een bescheiden huis worden gebouwd. Ook bij de studiekeuze komt de ambitie van de meisjes naar voren: University College, Law School en universiteiten in Amerika behoren tot de toekomstige studieplekken van menig vrouwelijk scholier. Jongens nemen vaak een tussenjaar om te lanterfanten of wachten af of ze hun eindexamen halen. Zijn uitspraak verdedigt Baudet met het argument „Ja, maar het is gewoon zo.” Als scholieren tijdens een debat met het het-is-gewoon-zo-argument aankomen, worden ze uitgelachen. Op die manier word je niet serieus genomen. Laten we vooral lachen tot we niet meer bijkomen. Misschien zal deze parlementariër dan beschaamd de politiek verlaten. En bij wie zal hij zich dan melden voor goede raad? Juist ja: de vrouw. Die weet hoe ze moet omgaan met denigrerende opmerkingen en vernedering. Dat heeft ze wel geleerd van de uitspraken van Baudet.