Sterke winststijging Philips Lighting

Vooral door een stijgende verkoop bij de ledverlichting werden de resultaten gestuwd.

Mei 2016. Topman Eric Rondolat luidt de gong tijdens de beursnotering van Philips Lighting, op de Amsterdamse beurs van Euronext. Foto ANP

Philips Lighting heeft in het eerste kwartaal aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral door een stijgende verkoop bij de ledverlichting werden de resultaten gestuwd. Bij die tak, volgens het lichtbedrijf goed voor 61 procent van de totale omzet, stegen de verkopen met bijna een vijfde ten opzichte van een jaar eerder.

De omzet van Philips Lighting kwam de afgelopen drie maanden uit op 1,7 miljard euro, nagenoeg hetzelfde als het eerste kwartaal vorig jaar. De winst steeg van 14 miljoen euro naar 61 miljoen euro. Het bedrijf - dat een jaar geleden afsplitste van moederconcern Philips - profiteerde onder meer van gunstige valuta-effecten en besparingen op de inkoop. Ook hoefde Philips Lighting minder inkomstenbelasting af te dragen.

Traditionele lichttak

Hoewel bij zowel de afdelingen LED (+18,8 procent) en Home (+20 procent) de omzet steeg, daalden de verkopen bij de traditionele lichttak (-19,1 procent). Door moeizame marktomstandigheden en een mindere vraag naar conventionele verlichting, daalde de omzet in Noord- en Zuid-Amerika met 7 procent. In Europa steeg de omzet juist met 5 procent.

Topman Eric Rondolat zegt in een toelichting dat Philips Lighting op koers ligt om de doelstellingen voor aankomende jaar te halen. Wel houdt hij een slag om de arm wegens uitdagende marktomstandigheden. In het tweede, derde en vierde kwartaal vorig jaar daalde de omzet nog.

Philips Lighting ging in mei vorig jaar naar de beurs. Moederbedrijf Philips wilde zich volledig gaan richten op gezondheidstechnologie, al hield het wel nog een meerderheidsbelang van 70 procent in Lighting.

    • Guus Ritzen