Rotterdam sluit meer illegale prostitutiepanden

De stijging van het aantal sluitingen valt te verklaren door de nieuwe aanpak van de gemeente.

Foto Remko de Waal/ ANP

Rotterdam lijkt erin te slagen illegale prostitutiepanden te sluiten. De gemeente nam in 2016 59 maatregelen en sloot 27 panden. Ter vergelijking: het jaar daarvoor werden 17 maatregelen getroffen en werd 1 keer een pand gesloten, zo meldt de gemeente. De maatregelen zijn getroffen tegen sekswerkers, faciliteerders én panden.

De stijging van het aantal sluitingen valt te verklaren door de nieuwe bevoegdheid van de burgemeester om illegale seksinrichtingen in woningen te sluiten. Die bevoegdheid maakt deel uit van de nieuwe aanpak van de gemeente.

2016 is het eerste volledige jaar waarin het prostitutiebeleid wordt uitgevoerd zoals vastgesteld in de “Nota prostitutie en seksbranche Rotterdam 2015”. De veranderingen in het nieuwe beleid zijn vooral gericht op de stevigere aanpak van illegale prostitutie en de hogere eisen die gesteld worden aan vergunde bedrijven, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten:

“Hierbij is onder andere de mogelijkheid gecreëerd om illegale prostitutiebedrijven (versneld) te sluiten. In 2016 zijn deze nieuwe handhavingsmogelijkheden voor het eerst ingezet om de illegale prostitutie vanuit massagesalons en woningen een halt toe te roepen. Dit heeft geleid tot een grote toename van het aantal bestuurlijke maatregelen.”

Gokken en handel in drugs

De burgemeester trof vorig jaar niet alleen maatregelen tegen illegale prostitutie. Ook het illegaal gokken, de handel in drugs of het schenken van alcoholische drank aan minderjarigen werd aangepakt. In totaal trof de burgemeester 241 maatregelen. Dat zijn er 45 meer dan in 2015.

Het merendeel van de maatregelen betrof de sluiting van 69 drugspanden, een toename van 26 ten opzichte van 2015. Die woningen lagen voornamelijk in de stadswijken Feijenoord (21), Charlois (11) en Delfshaven (10).

    • Maarten Back