Recensie

Nouveau Vélo: sprankelende muzikaliteit

Pop Bij Nouveau Vélo voltrok zich in Patronaat een sprankelend muzikaal wonder. The Homesick was minder opwindend dan de liedjes deden verwachten.

Foto Nick Helderman

De band Nouveau Vélo, uit Eindhoven, heeft een nieuw album en een nieuwe drummer, en trad gisteravond op in Patronaat, Haarlem. Daar, in de kleine caféruimte, voltrok zich een wonder van sprankelende muzikaliteit. Uit bekende elementen – gedreven zang, jungledrums, nerveuze gitaar – ontstaat bij Nouveau Vélo een waterval aan strakgespannen liedjes, met een doorleefde onderlaag.

Zoals te horen op hun net verschenen album Reflections, heeft elk nummer meerdere niveaus: een robuuste melodie, met daarbinnen nog een rijkdom aan verweven melodische patronen. Op sommige nummers wint de zorgeloosheid, als in ‘Fade’, soms de frustratie, zoals in ‘Mind Spills Over’.

Live zijn de muzikanten serieus, en in alle opzichten toegewijd aan de muziek. Zanger Rolf Hupkes beroert zijn twaalfsnarige akoestische gitaar alsof hij van porselein is, diep voorover gebogen dwingt gitarist Niek Leenders de snaren tot hoog tinkelende loopjes, terwijl de drummer en bassist samen de voorwaartse stuwing verzorgen.

Uitsmijter ‘Together Again’, waarin Hupkes zijn stem hoog laat overslaan, in de geest van David Byrne, zoog het publiek in zes sprankelende minuten nog eens dichter naar het podium.

Het jonge Friese trio The Homesick, de hoofd-act deze avond, debuteerde onlangs met het album Youth Hunt. The Homesick heeft een herkenbaar geluid: streng, zwaar, met holle galm op de zangpartijen. Live heeft het trio een licht uitdagende houding, die past bij de bravoure van hun nummers. Toch was het optreden minder opwindend dan de liedjes deden verwachten. De hoeveelheid galm zorgde soms voor vervlakking. De grauwende finale, waarbij hij zijn stembanden tot het uiterste tergde, liet horen dat zanger/gitarist Elias Elgersma geen verhulling nodig heeft.

    • Hester Carvalho